SAHRANJEN STIV DŽOBS

Izvor: Kurir, 08.Okt.2011, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAHRANJEN STIV DŽOBS

SAN FRANCISKO - Stiv Džobs, osnivač kompanije Epl (Apple) i njen bivši glavni rukovodilac, koji preminuo je u 56. godini ove nedelje, sahranjen je, prenosi američki list Volstrit žurnal.

Pozivajući se na neimenovani izvor blizak Džobsovoj porodici, list piše da je Džobs sahranjen tokom male ceremenije u petak, ali nije naveo gde je sahrana održana.

Džobs je izumeo i majstorski reklamirao sofisticirane >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << "spravice" koje su izmenile svakodnevicu - počev od kućnog računara (PC) preko ajpoda (iPod) do ajfona (iPhone).

Kompanija Epl je saopštila da je Džobs umro u sredu po podne, ali nije navela uzrok smrti.

Međutim, stručnjaci smatraju da je preminuo od retkog oblika raka pankreasa koji mu se vratio.

Džobs se 2004. godine borio sa rakom a pre dve godine presađena mu je jetra pošto je uzeo odsustvo zbog zdravstvenih problema koji nisu bili objašnjeni.

Vest o Džobsovoj smrti pojavila se dan pošto je kompanija predstavila svetu svoju najnoviju verziju ajfona.

Džobs je pokrenuo Epl u jednoj garaži u Silicijumskoj dolini, 1976. godine zajedno sa prijateljem iz srednje škole. Deceniju kasnije je izašao iz firme, a 1997. godine se vratio da je spase, i upravo od tada je Epl prerastao u najunosniju tehnološku firmu na svetu čija se tržišna vrednost procenjuje na 351 milijardu dolara.

Gotovo sve to bogatstvo stvoreno je otkako se Džobs vratio. Džobs je kultivisao i održavao Eplov kontrakulturni senzibilitet i politiku minimalističkog dizajna, i na tržište je stalno izbacivao nove senzacionalne produkte - čak i u vreme recesije iz poslednjih nekoliko godine, a uprkos svom sve slabijem zdravlju.

Ključno je doprineo da se kompjuter, od spravice koju vole opsednuti pojedinci pretvori u svakodnevnu potrepštinu modernog čoveka - i na poslu i kod kuće.

Istovremeno, Džobs je sa ajpodom i ajfonom unapredio stvari u oblasti mobilne telefonije i muzičke industrije. Verovatno je najznačajnije njegovo dostignuće ajpod, koji se pojavio 2001. godine pod marketinškim sloganom "Hiljadu pesama u vašem džepu".
Pogledaj vesti o: iPhone

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.