Izvor: Objava, 12.Dec.2012, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji smartphone modeli koje možete kupiti u 2013 godini

Pametni telefoni (smartphones) nikada nisu bili veći po svojim dimenzijama, ali i po veličini, odnosno kapacitetima memorije, kao i mogućnostima koje nam pružaju svakodnevno. Uskoro će se u svakom džepu nalaziti po jedan mini-komjuter, a i sama raznovrsnost novih smartfonova znači da će svako naći ponešto za sebe, a njihova cena ih čini sve dostupnijim gotovo na dnevnom nivou. Ne treba trošiti reči o broju i vrsti aplikacija koje su dostupne na Google-ovom Play Store-e, ili Apple-ovom App Store-u, od kojih je veliki broj čak i besplatan u svojoj osnovnoj verziji.

Ukoliko ste jednom koristili neki od pametnih telefona, mala je verovatnoća da ćete poželeti da se vratite na klasične mobilne telephone . Evo nekoliko telefona vrednih pomena za sledeću godinu, iz gomile koji se nude na tržištu. Od Android-a, preko Apple-ovog iOS-a, do ne baš kod nas popularnog Windows Phone, operativnog sistema. Izmedju ostalog valja napomenuti činjenicu da je sve popularnije dekodiranje mobilnih telefona pa tako nisu izuzeti ni najnoviji modeli.

.

Samsung Galaxy S3

http://www.samsung.com/global/galaxys3/

Najbolji Android mobilni telefon je postao još bolji!

Samsung Galaxy je i dalje najbolji Android mobilni telefon koji se može naći na tržištu. On je dovoljno tanak, veoma brz, ima prelepi Super AMOLED ekran i koristi najnoviji Android 4.1 Jelly Bean operativni sistem koji ga čini zaista posebnim.

Ovaj telefon podržava 4G mrežu (mreža četvrte generacije),što ga svrstava u najnaprednije mobilne uređaje danas dostupne. On može postići neverovatnu brzinu od čak 25Mbit/s što je brže od većine konekcija koje imamo, danas, u našim domovima.

Samsung je mudro dodao još par pametnih karakteristika i sve to lepo spakovao u ovaj telefon. Recim, ukoliko približite Galaxy S3 uhu, dok je kontakt na ekranu, taj kontakt će biti automatski pozvan, ako okrenete telefon u toku zvona dolaznog poziva, zvono će prestati, ali najnaprednija stvar ili slobodno možemo reći najinteligentnija odlika koju poseduje ovaj telefon je Smart Stay funkcija, Smart Stay će držati ekran “budnim” sve dok budete gladali u njega!!!

Još kada budete ubacili odličnu kameru onda imate sve potrebne sastojke za idealana telefon, a evo i malo podataka specifikacije. Vrlo se retko kvari pa mu servis praktično nije potreban

SPECIFIKACIJA Samsung Galaxy S3

Operativni sistem Android 4.1
Procesor 1.4GHz Quad-core
RAM 2GB
Prenos podataka GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA,
WAP pretraživač 2.0

Podržane tehnologije SMS, EMS, MMS, WiFi, GPS, SyncML, DLNA, NFC
Ekran 4.8in 720x1,280 LCD. Super AMOLED
Kamera 8 megapixela
nterna memorija 32 GB
Eksterna memorija microSD maksimalno do 64 GB
Dimenzije i težina 137x71x9mm, 133g

Apple iPhone 5

http://www.apple.com/iphone/

Dostojan naslednik Apple iPhone 4

Ovo je za sada peta generacija Eplovog telefona, i on dalje drži primat u mnogim stvarima i čini se nedostžnim za sve konkurentne telefone. Istina je da su Android telefoni odneli veliki deo kolača i da koračaju napred sigurnim, ali i krupnim koracima, ali opertivni sistem iOS američkog giganta se i dalje čini nepobedivim. Kako će se bitka Android Vs. iOS odvijati u budućnosti ostaje da se vidi, ali za sada je iOS lakši i brži operativni sistem, dok na Apple-ov App Store ne treba trošiti ni vreme, ni reči.

iPhone 5 je evolucija modela četvrte generacije, sa većim ekranom i više mesta za ikonice aplikacija i bolji aspect ratio za gledanje widescreen videa. Ovaj telefon je takođe neverovtano brz, gotovo više od dva puta brži od starijeg brata 4S.

Jedini nedostatak je Apple-ov Maps app, umesto Google Maps-a, ali očekuje se poboljšanje ove aplikacije u budućnosti.

SPECIFIKACIJA Apple iPhone 5

Operativni sistem iOS 6
Procesor 1GHz, dva jezgra
RAM 1GB

Prenos podataka GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA,
Podržane tehnologije : SMS, 4G,EMS, MMS, WiFi, GPS, GLONASS, SyncML,
Ekran 4in 1,136x640 LCD
Kamera 8 megapixela
Interna memorija 16GB
Eksterna memorija /
Dimenzije i težina 124x59x8mm, 112g

Motorola RAZR i

Odličan i elegantan Intel mobilni telefon. Najnoviji mobilni telefon od Motorole.

Najnoviji Motorolin mobilni telefon korsiti Intel-ov processor umesto AMR-a, i veoma brzo to “radi”, približno brzini svog glavnog konkurenta iPhone-a . Operativni sitem Android 4.0 na ovom telefonu se koristi veoma jednostavno i brzo, a pritom izgleda odlično na Super AMOLED ekranu rezolucije 960x540

RAZR i poseduje ekran od čak 4.3in, što je poprilično impresivno, uzimajući u obzir kompaktnost samog telefona. On je neobično tanak, što mu pomaže da igleda još elegantije u ruci, a zadnji deo od kevlara čini ga udobnijim za korišćenje i otpornijim na spoljne neželjenie uticaje.

Možda ovaj telefon i nije odgovarajući takmac gorespomenutim modelima, ali je svakako odličan izbor u odnosu cena/kvalitet.

SPECIFIKACIJA Motorola RAZR i

Operativni sistem Android 4.04
Procesor 2GHz, jedno jezgro
RAM 1GB
Prenos podataka GPRS, EDGE, 3G, HSDPA
Ekran 4.3in 960x540 LCD
Kamera 8-megapixela
Interna memorija 8GB
Eksterna memorija microSD
Dimenzije i težina 123x61x8mm, 126g