Maloletni Australijanac hakovao Apple

Izvor: ItRešenja.com, 19.Avg.2018, 05:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maloletni Australijanac hakovao Apple

Školarac iz Melbournea, tek 16-godišnjak, upao je u Apple-ovu računarsku mrežu iz svojeg australijskog doma u više navrata tokom čak godinu dana. Nakon što su u Apple-u otkrili neželjenog “posetioca” alarmirali su FBI, čija je istraga dovela do spomenutog australijskog tinejdžera, koji je ove nedelje završio na tamošnjem maloletničkom sudu.

Tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << saslušanja saznalo se kako je haker, čije se ime ne sme objaviti iz pravnih razloga, upao u Apple-ove sisteme i odatle pokrao oko 90 gigabajta raznih podataka. Kako bi to uspešno ostvario služio se raznim uslugama za skrivanje identiteta, ali na kraju ga je policija ipak pronašla i izvršila pretres njegovog doma prošle godine. Zanimljivo, podatke koje je poskidao sa Appleove mreže na svoj računar sačuvao je u folderu nazvanom “hacky hack hack”.

Ovaj mladić je navodno prilično poznat u svetskim hakerskim krugovima pa zbog toga u javnost nisu puštene nikakve dodatne informacije o celom slučaju. Saznalo se tek kako je advokat maloletnog hakera izjavio da je Apple bio meta njegovih napada jer je “veliki obožavatelj te kompanije”, a on sam policiji je rekao kako bi mu bio san da radi u Apple-u.

Nakon saslušanja optuženik je priznao krivicu, a sledećeg mu meseca će biti izrečena i kazna.

Iako se u nekim izveštajima spominje da je u hakovanju napadač uspeo da pristupi i nekim podacima Apple-ovih korisnika, iz kompanije su to demantovali i izjavili da niti u jednom trenutku takvi podaci nisu bili kompromitovani.

Izvor: IT Vesti

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.