Izvor: Mondo, 24.Okt.2018, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kažnjeni proizvođači telefona zbog namernog usporavanja

Italija kaznila Apple i Samsung sa ukupno 15 miliona evra.

Italijanski antimonopolski regulator kaznio je tehnološke divove, kompanije Apple i Samsung sa ukupno 15 miliona evra zbog nepoštene trgovinske prakse, kojom su klijente prisiljavali na kupovinu novih mobilnih telefona.

Kazna za Apple u visini od 10 miliona evra i za Samsung >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u iznosu od pet miliona evra je usledila nakon serije pritužbi širom sveta da su dve kompanije podsticale kupce na ažuriranje operativnog sistema, što je usporilo rad njihovih uređaja zbog čega su bili prisiljeni da kupuju nove, prenosi Rojters.

Istragom je utvrđeno da su se "Apple i Samsung služili nepoštenim trgovinskim praksama", navodi se u saopštenju regulatora, koji je istragu pokrenuo u januaru nakon pritužbi klijenata.

Ažuriranje operativnih sistema "izazvalo je ozbiljne smetnje i značajno pogoršalo funkcionisanje uređaja, ubrzavajući time zamenu telefona novima", dodaje se u saopštenju.

Samsung je vlasnicima telefona Note 4 sugerisao da instaliraju novu verziju Google operativnog sistema Android, namenjenog za noviji model Note 7, što je usporilo rad njihovog uređaja.

Apple je, s druge strane, vlasnicima iPhone 6 sugerisao da instaliraju operativni sistem namenjen iPhone-u 7, što je takođe izazvalo probleme u radu uređaja.

Utvrđeno je i da Apple nije obavestio klijente o "ključnim" karakteristikama litijumskih baterija u telefonima, uključujući njihovo prosečno trajanje i mogućnost produženja roka trajanja, zbog čega je toj kompaniji izrečena daleko veća kazna nego Samsung-u.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.