Italijani ih kaznili: Terali ste nas da kupimo nove telefone

Izvor: B92, 24.Okt.2018, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijani ih kaznili: "Terali ste nas da kupimo nove telefone"

Italijanski antimonopolski regulator kaznio je tehnološke divove Epl i Samsung sa ukupno 15 miliona evra.

IT kompanije su kažnjene zbog nepoštene trgovinske prakse kojom su klijente prisiljavali na kupovinu novih mobilnih telefona.

Kazna za Epl u visini od 10 miliona evra i za Samsung u iznosu od pet miliona evra je usledila nakon serije pritužbi širom sveta da su dve kompanije podsticale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kupce na ažuriranje operativnog sistema, što je usporilo rad njihovih uređaja zbog čega su bili prisiljeni da kupuju nove, prenosi Rojters.

Istragom je utvrđeno da su se "Epl i Samsung služili nepoštenim trgovinskim praksama", navodi se u saopštenju regulatora koji je istragu pokrenuo u januaru nakon pritužbi klijenata.

Ažuriranje operativnih sistema "izazvalo je ozbiljne smetnje i značajno pogoršalo funkcionisanje uređaja, ubrzavajući time zamenu telefona novima", dodaje se u saopštenju.

Samsung je vlasnicima telefona "Note 4" sugerisao da instaliraju novu verziju Guglovog operativnog sistema Android, namenjenog za noviji model "Note 7", što je usporilo rad njihovog uređaja.

Epl je, s druge strane, vlasnicima "iPhone 6" sugerisao da instaliraju operativni sistem namenjen "iPhoneu 7", što je takođe izazvalo probleme u radu uređaja.

Utvrđeno je i da Epl nije obavestio klijente o "ključnim" karakteristikama litijumskih baterija u telefonima, uključujući njihovo prosečno trajanje i mogućnost produženja roka trajanja, zbog čega je toj kompaniji izrečena daleko veća kazna nego Samsungu.
Pogledaj vesti o: Apple

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kazne za Apple i Samsung zbog "nepoštene trgovačke prakse"

Izvor: N1 televizija, 24.Okt.2018

Regulatorno telo Italije kaznilo je tehnološke džinove Apple i Samsung sa 10 miliona, odnosno pet miliona evra zbog nepoštene trgovačke prakse kojom su klijente prisiljavali na kupovinu novih mobilnih telefona...Smatra se da je italijanski regulator prvi kaznio američkog i južnokorejskog proizvođača...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.