Kažnjeni 500 miliona: Apple izgubio tužbu za krađu patenta

Izvor: B92, 25.Nov.2020, 19:45

Kažnjeni 500 miliona: Apple izgubio tužbu za krađu patenta

Kada su velike kompanije u pitanju, tužbe za patent su nešto sa čime se prilično često susreću. Obično se ovakve stvari reše vansudski ako zaista ima potrebe, ili se ispostavi da su manje kompanije samo pokušale da iscede neki dinar.

Jedna od zapaženijih sudskih parnica oko krađe patenta, jeste ona koju je pokrenula tužba iz 2014. godine. Kompanija VirnetX je, u toj tužbi, tvrdila kako je Apple pokrao određene ideje i uvrstio ih u svoje proizvode. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ispostavilo se da je VirnetX bio u pravu, s obzirom na presudu po kojoj Apple mora, na ime odštete, da im plati neverovatnih 502,8 miliona dolara. Gigant iz Kupertina, naravno, nije bio previše psrećan zbog ovoga, jer je pola milijarde dolara mnogo čak i za tako veliku kompaniju.

Zbog toga su se obratili Saveznom sudu u Teksasu, sa zahtevom da se ova presuda ili poništi, ili da se zakaže novo suđenje, uz tvrdnju da nijedan razuman sudija ne bi zahtevao tako veliku odštetu.

Sigurno nije lako rastati se od tolikog novca, pa nije ni čudo što Apple pokušava na sve načine da pronađe neku alternativu, ili da u potpunosti poništi presudu.

Ovo je, inače, drugi put u desetak dana da gigant iz Kupertina mora da plati sudsku odštetu, pošto je već odlučeno da moraju da plate korisnicima 113 miliona dolara zbog namernog usporavanja uređaja.
Pogledaj vesti o: Apple,   Dinar

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.