Eplov Face ID može da prevari samo ZLI BLIZANAC! Doduše, postoji još jedna OZBILJNA pretnja (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2019, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eplov Face ID može da prevari samo ZLI BLIZANAC! Doduše, postoji još jedna OZBILJNA pretnja (VIDEO)

Kompanija nastoji da reši ovaj problem.

Kompanija Epl je saopštila da je njen Face ID sigurniji od Touch ID-a. Imajući u vidu da se, za razliku od nekih konkurentskih proizvođača, ne može prevariti pomoću fotografije, video zapisa ili drugih pristupačnih metoda.

Ipak, postoje određene metode kojima se može zaobići zaštitni sistem. Epl je skrenuo posebnu pažnju na pitanje blizanaca. Neki blizanci >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su toliko slični, da mogu da prevare identifikaciju lica.

Međutim, ozbiljnija pretnja su azijski stručnjaci za bezbednost koji su uspeli da stvore masku koja bi mogla da prevari ceo bezbednosi sistem Face ID-a.

Za to je potreban veoma precizan skener, pogodan "štamparski" uređaj, puno znanja, višečasovnog rada, kao i umetničke veštine koje se koriste u hiperrealističkom slikarstvu. Znači, to prevazilazi veštinu običnih ljudi.

Ako ste slučajno milioner, direktor kompanije ili predsednik države, obratite pažnju na ovaj vid pretnje. Uglavnom zato što nadograđena verzija maske može prevariti i funkciju "Require Attention", koja osigurava da maske i druge lažne statičke stvari ne prevare sistem.

Epl se definitivno bavio ovim problemom.

Iz njihovog nedavno objavljenog patenta se ispostavilo da bi mogli da reše ovaj problem. Znači, jedina pretnja koja preostaje je vaš zli blizanac.

Epl tvrdi da je pronašao nekoliko rešenja, odnosno, kako to vole da kažu, "pseudo-random obrasca za napredniju bezbednost". "Pseudo-random" je termin koji označava stvari koje se čine slučajnim, ali u potpunosti ipak nisu. Na primer, sve one nasumične radnje koje je generisao računar se mogu ponovo izračunati.

Prema novom patentu, identifikacija putem Face ID-a bi koristila ove "pseudo-random" obrasce, tako da bi upotreba takvih maski bila nemoguća. Sistem bi odredio nekoliko različitih, nasumice odabranih infra tačaka (od raspoloživih deset hiljada) i pratio njihove pokrete. Pošto bi njihov odabir bio slučajan, tačno modeliranje kretanja tačaka bi bilo nemoguće.

Naravno, baš kao i u slučaju bilo kog drugog patenta, ne možemo biti u potpunosti sigurni da će Epl ikada primeniti ovu tehnologiju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.