Epl priznao korišćenje dečje radne snage

Izvor: Blic, 01.Mar.2010, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Epl" priznao korišćenje dečje radne snage

Američka multinacionalna korporacija "Epl" priznala je da se u njenim fabrikama koje proizvode kompjutere, iPod-ove i mobilne telefone koristila dečja radna snaga, prenosi "Telegraf".

Najmanje 11 dece, starosti 15 godina, otkriveno je "na poslu" u poslednjih godinu dana, u tri fabrike koje snabdevaju "Epl". Kalifornijska kompanija nije imenovala fabrike koje su prekršile zakon – i moralne norme – >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << niti je navela gde se nalaze, ali se zna da se većina njihovih proizvoda sklapa u Kini.

"Epl" ima svoje fabrike i u Singapuru, Tajvanu, Maleziji, Filipinima, Tajlandu, Češkoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Američki gigant je saopštio da više nema dečje, odnosno maloletne radne snage.

"U svakoj od tri fabrike zatražili smo podatke o svim zaposlenima, kao i kompletnu analizu procesa zapošljavanja, kako bi razjasnili kako su maloletne osobe uspele da dobiju posao", navela je kalifornijska kompanija u godišnjem izveštaju.

"Epl" je u svom izveštaju otkrio loše uslove u fabrikama koje koristi i priznao da najmanje 55 od 102 njih ignoriše pravilo da zaposleni ne smeju da rade više od 60 sati nedeljno. Maksimalno je propisano 49 radnih časova nedeljno.

"Epl" je takođe naveo da je jedna od njihovih fabrika falsifikovala podatke kako bi sakrila korišćenje dečje radne snage i prekomeran broj radnih časova.

Kalifornijska kompanija je dodala da je poništila sve ugovore sa tom fabrikom.

Kako stoji u izveštaju, 65 odsto fabrika je isplaćivalo pravilne zarade i beneficije svojim radnicima, a "Epl" je otkrio da 24 proizvodna objekta uopšte nisu isplaćivala minimalnu zaradu u Kini, koja iznosi oko 800 juana (76 funti) mesečno.

Oko 61 odsto snabdevača "Epla" primenjivalo je propisane zaštitne mere na radnom mestu, a jedva 57 odsto ih je imalo ispravne ekološke dozvole za rad.

Otkriveno je da su tri fabrike prenosile toksični otpad kompanijama koje nisu kvalifikovane za njegovo odlaganje, ali "Epl" nije prekinuo da koristi te proizvodne objekte. Kompanija je unajmila nezavisnog savetnika za okolinu kako bi se sprečili budući prekršaji.

Više kritika zbog loših uslova rada

"Epl" je više puta kritikovan za korišćenje fabrika u kojima su radnici zlostavljani i u kojima su loši uslovi rada. Prošle nedelje 62 radnika fabrike koja proizvodi za "Epl" i "Nokiju" otrovalo se hemikalijom n-heksan. "Epl" nije još komentarisao ovaj slučaj u fabrici koju u kineskom gradu Suzhou vodi "Vintek".

Ova kompanija je navela da se n-heksan uobičajeno koristi u industriji tehnologije, ali da neki delovi fabrike nisu dobro provetreni. Prošle godine, zaposleni u tajvanskom snabdevaču "Epla", "Fokskonu", izvršio je samoubistvo nakon što je optužen za krađu prototipa iPhone-a.

Istragom je otkriveno da je obezbeđenje fabrike pretuklo radnika zbog nestanka prototipa, nakon čega je on skočio sa 12 sprata zgrade u kojoj je živeo. "Fokskon", koji vodi nekoliko fabrika na jugu Kine, se optužuje za veoma oštar i nehuman tretman nad radnicima.

"Epl" je 2008. godine otkrio da je ukupno 25 dece bilo zaposleno u fabrikama koje sklapaju njihove proizvode.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.