Ana Brnabić sa saosnivačem Epla

Izvor: B92, 05.Dec.2023, 17:03

Ana Brnabić sa saosnivačem Epla

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa američkim tehnološkim preduzetnikom najpre poznatim kao saosnivačem kompanije Epl, Stivom Voznijakom.

Premijerka Brnabić izrazila je zahvalnost Voznijaku na poseti i interesovanju da dođe u našu zemlju, kao i veliku čast što ima priliku da čuje njegovo iskustvo o različitim temama, poput inženjerskog obrazovanja mladih, tehnološkog preduzetništva – startapa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i razvoja veštačke inteligencije u budućnosti.

Prilikom susreta premijerka je predstavila saosnivaču svetske tehnološke kompanije čiji je zaštitni znak „ajfon", razvojnu eru tehnološkog i digitalnog sektora u Srbiji poslednjih godina, kao i viziju ulaganja u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama. Takođe, istakla je da je evidentan rezultat tih ulaganja, to što je IKT sektor postao najbrže rastući sektor u Srbiji i da se ove godine očekuje izvoz IKT usluga približno oko 3,8 milijarde evra.

Tokom godina, Voznijak je bio uključen u različite poslovne i filantropske poduhvate fokusirajući se prvenstveno na obučavanje dece uzrasta od 11 do 13 godina u školama kompjuterskim veštinama, zastupajući stav da praktično učenje neminovno podstiče kreativnost i inovacije kod učenika. Poslednjih godina pomogao je u finansiranju preduzetničkih poduhvata u različitim oblastima kao što su razvoj globalnog navigacionog satelitskog sistema (GPS) i telekomunikacija, fleš memorija, tehničkog obrazovanja, svesti o ekologiji, satelita i još mnogo toga drugog.

Stiv Voznijak osnovao je i platformu za obrazovanje i obuku nakon srednjeg obrazovanja fokusiranu na softversko inženjerstvo i razvoj tehnologije, a odnedavno je i saosnivač platforme za trgovinu i uštedu energije zasnovane na blokčejn tehnologiji. Dobitnik je 10 počasnih doktorata inženjerskih nauka.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.