Apple vredniji od Microsofta

Izvor: B92, 28.Maj.2010, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apple vredniji od Microsofta

Umesto Microsofta, na drugom mestu po kapitalizaciji na američkom tržištu se nalazi Apple, dok prvo mesto drži Exxon Mobil.



Microsoft i Apple se neprestano smenjuju u trci za „najteže” na tržištu, ali kako akcije kompanije Apple rastu a konkurenciji opadaju, vrlo je verovatno da će pobedu odneti Apple. Kapitalizacija se izračunava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << množenjem cene deonica sa ukupnim brojem deonica.

Taj odnos se često koristi kao merilo neto vrednosti kapitala kompanija. Ovaj skok Apple je ostvario samo 3 meseca nakon prestizanja Walmarta, kada je postao zvanično 3. na listi američkog tržišta.

Akcije su nastavile da rastu sa cene između 245 i 246$, do današnjih 251$ po akciji, dok Microsftove neprestano opadaju. Nakon pada cene akcija 2008. i u januaru 2009. (kada je CEO kompanije Appl, Stiv Džobs, odsustvovao 6 meseci), počele su da rastu.

Zapravo, skočile su za 95% u poslednje 52 nedelje. Generalni direktor Microsofta, Stiv Balmer, kaže da je će ovo biti duga trka, i da je Microsoft konkurent koga ne treba potcenjivati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.