Apple reciklažom sopstvenih proizvoda sačuvao tonu zlata

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 16.Avg.2016, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apple reciklažom sopstvenih proizvoda sačuvao tonu zlata

U ekološkom izveštaju za prethodnu godinu tehnološki gigant izneo podatke o uštedi prirodnih materijala i smanjenoj emisiji ugljen-dioksida za više od 23 kilograma po jedinici proizvoda

Reciklažom elektronskog otpada sopstvenih proizvoda kompanija Apple je tokom prošle godine uspela da „sačuva” tonu zlata, tri tone srebra, više od 1.300 tona bakra, 10.000 tona čelika i drugih vrednih metala poput nikla, cinka, olova… Postupkom reciklaže prema procenama kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << iz Kupertina, američkog tehnološkog giganta, reciklirano je više od 1,2 miliona telefona i drugih uređaja, poput „ajfona” i „ajpeda”. Kako prenose specijalizovani sajtovi, ostvarena je ukupna ušteda veća od 130 miliona dolara.

Najveći udeo u tom profitu je onaj od 999,5 kilograma zlata. Dakle, sačuvano je oko 40 miliona dolara.

Tokom 2015. godini obrađena je najveća količina elektronskog otpada – koja odgovara čak 71 procentu ukupne težine proizvoda sa znakom zagrižene jabuke prodatih u poslednjih sedam godina. Osim što ulažu u reciklažna ostrva i opremu za demontiranje proizvoda, ovakva politika daje veliki doprinos zaštiti životne sredine.

Veoma se trudimo da elektronski uređaji završe na uređenim deponijama i da se rasklope kako bi postali novi resurs koji se može ponovo koristiti kao sirovina. Želja je i da se pravilno recikliraju i ne predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi i ugrožavaju prirodnu sredinu”, piše između ostalog u godišnjem izveštaju.

A to je moguće jer kompanija sarađuje sa više od 160 kompanija specijalizovanih za reciklažu, širom sveta. Novost je i da su značajna sredstva prethodnih godina ulagali u „lijam” robote, čiji je zadatak upravo pravilna demontaža odbačenih uređaja.

Apple praktikuje da se kupcima novih uređaja u objektima ovog informatičkog giganta omogući zamena postupkom „staro za novo”, dok se najavljuju u budućnosti i mogućnost novčane nadoknade za one koji donesu isluženi uređaj.

U izveštaju je navedeno i da je oboren dosadašnji rekord u „zelenom otisku”. Emisija ugljen-dioksida po jedinici proizvoda je tokom 2011. godine iznosila 137,2 kilograma, dok je u prošloj godini smanjena na 114,2 kilograma.

Autor: A.C.

Izvor: Politika

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.