Apple konačno skinut s trona

Izvor: B92, 18.Apr.2013, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apple konačno skinut s trona

Jedna nesmotrena izjava proizvođača čipova da Apple usporava proizvodnju iPada i iPhonea dovela je do pada vrednosti kompanije na tržištu za 22 milijarde dolara.

Akcije su pale ispod 400 dolara po prvi put posle godinu u po dana, zbog komentara koje je izneo proizvođač audio čipova Cirrus Logic.

Pad na tržištu znači da je Apple izgubio poziciju kao najvrednija kompnija na svetu i da je njegovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mesto zauzeo Exxon Mobil, koji trenutno vredi nekoliko milijardi dolara više od Applea.

Inače, Cirrus Logic, koji proizvodi audio čipove za iPhone i iPad objavio je da se prodaja jednog specifičnog čipa usporava, pošto se jedna njihova neimenovana mušterija odlučila za noviju komponentu.

Iako Cirrus nije naveo o kome je reč, poznato je da je Apple otkupljivao 90 odsto njihovih proizvoda.

Analizičar Piter Misek iz firme Jefferies & Co kaže da je ovo samo dokaz postojećih nagađanja da Apple neće uspeti da lansira novi iPad Mini kada je planirao.

“Sada je jasno da su akcije Applea dostigle vrhunac, budući da je Samsung uzeo veliki deo tržišta, a HTC izbacio nekoliko dobrih modela”, rekao je Endrju Vang, šef za investicije u Manulife Asset Management u Tajvanu.

Neki analitičari tvrde da Apple ne može da izdrži porez na visoki profit, budući da ga njegova konkurencija u svetu tableta i smartfona tera da snizi cene proizvoda.

“Ovo je teško okruženje, Apple je u tranziciji između proizvoda”, rekao je Majkl Tošikami, menadžer portfolija u Destination Wealth Management, koji drži oko 50.000 akcija ove firme.

Apple nije komentarisao ništa od onoga što se desilo na berzi, ali će rezultate poslovanja za period od januara do marta objaviti u sledeći utorak.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta to toliko zabrinjava Apple?

Izvor: S media, 19.Apr.2013, 14:48

Brojni analitičari su predviđali da će cena deonice dostići 1000 dolara...Nakon toga je usledio veliki pad čija je kulminacija zabeležena ove nedelje jer je, umesto navedenih hiljadu dolara, cena deonice Apple pala na ispod 400 dolara. Razlog ovako novog velikog pada deonice su nove glasine o usporavanju...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.