Izvor: Radio Dunav, 24.Mar.2014, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U APATINU OBELEŽENA PETNAESTA GODIŠNJICA NATO BOMBARDOVANJA

Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan pre 15 godina. Za 78 dana ubijeno je najmanje 2.500, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi. Poginuo je 1.031 pripadnik vojske i srpske policije, a teže i lakše ranjeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 dece. Ranjena su 5.173 vojnika i policajca, a desetak osoba se i dalje vode kao nestali. Ukupna materijalna šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara. Ratni gubici NATO u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << ljudstvu i tehnici nikada nisu obelodanjeni.

Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja obeležen je danas polaganjem venaca na spomen-ploče na Trgu heroja u Prigrevici, somborskoj kasarni “Aerodrom” i ispred apatinskog Doma kulture uz odavanje pošte poginulim borcima Odbrambenog rata 1990-1999. godine i žrtvama NATO agresije.

Okupljenim meštanima Prigrevice obratio se Dane Ćelić, sekretar Mesnog udruženja SUBNOR-a, a vence su položile delegacije: Mesne zajednice, Mesnog udruženja SUBNOR-a i podružnice Organizacije rezervnih vojnih starešina iz Prigrevice.

U Prvom centru za obuku Vojske Srbije, gde je stradala prva žrtva NATO agresije, zastavnik Radovan Medić, prisustvovale su i vence položile delegacije Skupštine opštine, SUBNOR-a i Organizacije rezervnih vojnih starešina opštine Apatin.

Aerodrom u Somboru gađan je za vreme agresije šesnaest puta sa 194 projektila.

Ispred apatinskog Doma kulture prisutnima se obratio Stevo Drača, predsednik SUBNOR-a opštine Apatin, a vence su položile delegacije: Skupštine opštine, SUBNOR-a, Organizacije rezervnih vojnih starešina, Udruženja vojnih penzionera, Udruženja ratnih veterana “Patriotski front” i Socijalističke omladine opštine Apatin, kao i članovi porodica poginulih boraca i žrtava NATO agresije.

Drača je, u znak sećanja na nastradale tokom napada od strane članica zapadne alijanse, 1999. godine, podsetio prisutne na stravične posledice vazduhnih napada na tadašnju SRJ.

- U bombardovanjima NATO snaga, koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture i drugo. Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. nešto pre 20 časova na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO, Havijera Solane, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje – rekao je, između ostalog, Drača.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada bar nekoliko puta nije našao na meti.

Veselin Mašić



Pogledaj vesti o: Apatin,   NATO

Nastavak na Radio Dunav...






Povezane vesti

Naše rane niko ne želi da vidi

Izvor: Večernje novosti, 24.Mar.2014

ŠIROM Srbije u ponedeljak je nizom manifestacija obeležena petnaestogodišnjica od početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije, kada je tokom 78 dana vazdušne kampanje ubijeno najmanje 2.500, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi. Poginulo je, ili nestalo, 1.008 pripadnika vojske i policije....

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.