Mali Petrov salaš kod Apatina atrakcija uprkos nedavnoj svireposti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2019, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali Petrov salaš kod Apatina atrakcija uprkos nedavnoj svireposti

"Mali Petrov salaš" poznat je mnogim Apatincima, ljubiteljima prirode i životinja u ovom delu Vojvodine. Na ovo mesto dolazi se samo sa namerom, a to je najčešće kada roditelji dovedu decu da se u miru druže sa brojnim domaćim životinjama, uz društvo domaćina Petra Rašete, koji najviše zna o njima.

Salaš je dospeo u žižu javnosti kada su nemilosrdno ubijene Petrove životinje, konj Zlatko i magarac Julije.

Ekipa RTV -a je posetila ovaj salaš u okrilju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Junaković šume i razgovarala sa domaćinom, koji kaže da su svi dobrodošli, da je na stotine dece i ljudi prošlo kroz ovo mesto, a nikada ni jednu posetu nije naplatio niti namerava.

"Ovde imam patke, morke, ćurke, guske, golubove, paunove, mangulice, magarce, konje, kuniće.. nema kakvih ovde životinja nema, ako nađete jedna da nema, ja vam dam salaš", počeo je priču Petar Rašeta, vlasnik salaša.

Petrov porodični salaš nadomak Apatina specifičan je po tome što se ovde može videti oko 400 raznih domaćih životinja, koje se slobodno kreću, dobronamerno pozdrave sve goste i prolaznike, a najčešći su deca. Interesantno je što svaka od ovih domaćih životinja ima svoje ime na koje se Petru odaziva. Mnogo ljubavi i truda trebalo je poslednjih dvadeset godina da bi ovo mesto bila svojevrsna oaza prirodnog balansa kakve nema, u ovom delu Bačke.

"Ovde svakog dana imam šetače i goste iz banje koji posete salaš. Takođe, imam i lepu saradnju sa vrtićem iz Apatina, koji ovde dovode mališane, ali dolaze iz osnovne i srednje škole. Nekada, kada su deca iz srednje škole imala predmet hortikulturu dolazila su ovde na praksu", kazao je Rašeta.

Mir na Petrovom salašu prekinuo je čin ubistva konja Zlatka i magarca Julija, koji su bili atrakcija za brojne mališane. Petrove ljubimce neko je nemilosrdno ostavio da iskrvare i uginu.

UPOZORENJA: UZNEMIRAVAJUĆA FOTOGRAFIJA

"To je bila nedelja, lovni dan, ali ja sa lovcima imam odličnu saradnju i sa njima sam kontaktirao. U ponedeljak, kada sam došao na salaš, ujutro sam zatekao strašan prizor... moj konj Zlatko, koji nosi ime po tome što je doveden sa Zlatibora i magarac Julije, koji nosi ime po tome što je rođen u julu, ležali su nemilosredno ubijeni pored ograde. U početku sam mislio da ih je neko primamio, ali njih ne treba mamiti, već su oni pitomi i sami su dolazili do ograde. Ostavio sam slučaj Ministarstvu unutrašnjih poslova da rade svoj posao i verujem da će ga uraditi kako treba. Meni ne treba ime ubice, ništa mi neće značiti ako otkrijem ko je to, ja samo mislim da tom čoveku treba pomoći da shvati da su životinje nevina bića koja nisu kriva za neke stvari", dodao je Rašeta.

Petar je na salašu sagradio edukativnu učionicu na otvorenom sa ciljem da se sve više dece i mladih posveti boravku u prirodi i kontaktu sa životinjama. Ističe, salaš ima misiju da edukuje decu o svim ovdašnjim domaćim životinjama, prirodi i zaštiti životne sredine, a naš sagovornik veruje da će ta misija imati u budućnosti sve veći značaj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.