Inspektori nisu utvrdili ko je kriv za najveći pomor pčela u Apatinu

Izvor: Blic, 21.Maj.2011, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspektori nisu utvrdili ko je kriv za najveći pomor pčela u Apatinu

APATIN - Fitosanitarni inspektor Jovan Milankov, koji je obišao pčelinjake na području apatinske opštine, gde je stradalo 1.050 košnica, a šteta se procenjuje na 100.000 evra, u zapisniku je utvrdio da je kod 21 vlasnika pčela došlo masovnog uginuća pčela, a najviše su stradale košnice smeštene u šumi banje „Junaković“.

Najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pomor pčela zabeležen je 12. maja kada je bagrem bio u punom cvatu. Fitosanitarna inspekcija je isključila mogućnost da je do pomora došlo zbog tretiranja ratarskih kultura pesticidima jer u pravcu kretanja pčela nema masovnog cvetanja ratarskih, povrtarskih i voćnih vrsta, one su, naime, precvetale pre nekoliko nedelja, a uljana repica je tek sada krenula u cvetanje.

Nikola Marčeta, šef opštinske inspekcije, isključuje i mogućnost da je do pomora došlo zbog uništavanja krpelja koje se radi svake godine, a pčelari su uvek obaveštavani kada je neophodno da udalje svoje košnice.

- Mi smo uništavali krpelje kao i svih prethodnih godina sredstvima koja nisu štetna za pčele, životinje i ljude. Uništavanje larvi radi firma MIVA iz Inđije po ugovoru sa Pokrajinom to rade u 45 opština u Vojvodini. Oni su avionima prskali 6. maja, a 14. maja sa zemlje biološkim sredstvom „K-stop". Da li je bilo tretiranja useva na poljima - ne znamo - rekao je Marčeta.

U firmi MIVA takođe isključuju mogućnost da je do pomora pčela došlo zbog tretiranja larvi komaraca i objašnjavaju: - Mi smo prskali isključivo larve komaraca na vodenim površinama, bare, kanale, priobalja i izlive, preparatom „K-stop" koji se u ove svrhe koristi od 2007. godine. Ovaj preparata nije štetan za druge žive organizme osim za larve. Preparat proizvodi firma „Bio ekološki centar" iz Zrenjanina i baziran je na bakteriji Basiluss thyringieisis - rekla je Maja Tarbuk iz MIVE.

Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine koji je finansijer i nadležan za kontrolu uništvanja larvi komaraca potvrđuje da je preparat „K-stop" potpuno bezbedan za pčela jer eko-toksikološki najpovoljniji.

- Upravo od pčelara smo dobili podršku za upotrebu isključivo biološkog preparata za tretiranje larvi komaraca koji koristimo deset godina bez posledica na žive organizme. Agencija za hemikalije je utvrdila da je „K-stop" baziran na bakteriji Basiluss thyringiesis potpuno bezbedan za pčele i eko-toksikološki najbolji. Hemijski preparati koji se upotrebljavaju u poljoprivredi ili uništavanju krpelja mogu biti uzrok pomora pčela - rekla je Maja Đurić iz Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.