Carina bez bankomata

Izvor: Blic, 23.Feb.2011, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Carina bez bankomata

APATIN - Apatinka Agata van Almsik, rođena Laslo, sa dvojnim srpsko-nemačkim državljanstvom i njen suprug, američki državljanin Hju Meklaflin proveli su celu noć vozeći se tamo-amo na granici između Srbije i Hrvatske. Pokušavali su da kod Bogojeva uđu u Srbiju, ali su zaustavljeni jer je na fototipskom zelenom kartonu nemačke osiguravajuće kuće „Huk-Coburg“ stajalo YU umesto oznake SRB.

Pošto im zeleni karton važi tri godine, od 2010. do 2013. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bračni par nije obraćao pažnju na oznaku YU, smatrajući da dokument važi sve dok mu ne istekne rok. Još veći problem je nastao kada su želeli da plate privremeno osiguranje, ali im to im nije pošlo za rukom jer na carini nemaju bankomat za podizanje novca karticama.

Vasić: Obaveštena sva osiguravajuća društva

Od Aleksandra Vasića iz Auto-moto saveza Srbije, zaduženog za zelene kartone, dobili smo informaciju da je Udruženje osiguravajućih društava Srbije obavestilo sve članice Zajednice zelene karte u svetu o promeni oznaka sa YU na SRB.

- Sva osiguravajuća društva su sigurno obaveštena o promeni oznake, pa su stoga odgovorna prema svojim klijentima kada izdaju zelene kartone. Oštećena može od njih da s pravom traži refundiranje troškova - rekao je Vasić.

- Prešli smo 900 kilometara od nemačkog Culpika, kod Kelna, da bismo u Bogojevu, svega 20 kilometara od rodne kuće u Apatinu, praktično proveli noć. Posle svih peripetija i dugog kolebanja odlučilo smo da pozovemo novinare i ukažemo šta se sve može dogoditi stranim državljanima na našoj granici - priča Agata, koja u Nemačkoj radi kao sudski prevodilac.

Ona je cariniku pokušala da objasni da je karton važeći, ali on nije popustio.

- Pošto nismo imali keš za privremeni zeleni karton koji se izdaje na granici za 11.000 dinara, tražili smo bankomat ali ga nigde nije bilo. Carinik nas je tada uputio na hrvatsku stranu granice kod Erduta, rekavši da ne pravimo gužvu u koloni i da tamo prenoćimo dok se ne snađemo za novac - prepričava Agata svoju odiseju.

.

Potom je zamolila da pozove osiguravajuću kuću u Nemačkoj da bi joj faksom poslali novi zeleni karton, što joj je omogućeno, ali je carinik rekao da se faks ne priznaje. Pošto nije imao kud, bračni par se vratio na granicu Hrvatske gde su im carinici rekli gde se nalazi najbliži automat iz koga su mogli da uzmu kune, istovremeno pozivajući carinika sa srpske strane, da ga pitaju da li mogu da plate kunama. Odgovoreno im je pozitivno i pred zoru su uspeli da uđu u Srbiju, gde često posećuje bolesnu majku.

- Možda i jeste moja krivica što nisam pogledala zeleni karton pred put. Očito se radi o starom obrascu koji se još koristi u Nemačkoj. Ali ne mogu da shvatim da je to bio tako nepremostiv problem pošto sam donedavno putovala sa jugoslovenskim pasošem na kome je pisalo ime nepostojeće države SRJ. Sa tim pasošem sam bez problema putovala u Ameriku i Portugal i niko mi nije pravio probleme jer su svi znali da je reč o Srbiji - objašnjava Agata, primećujući da je sa istim zelenim kartonom izdatim 2010. godine više puta prelazila granicu bez problema.

Najteže joj je, kaže, da prihvati da na granici nemaju automat za podizanje novca.

U nezvaničnim razgovorima sa carinskim službenicima saznali smo da su slučajevi zelenih kartona na starim obrascima zbog oznake YU česti na granici. Po zakonu, oznaka mora biti SRB, navode carinici, koji se strogo drže pravila.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.