U regionu jugoistočne Evrope najviše spamova dolazi iz Srbije

Izvor: securelist.com, 21.Maj.2012, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U regionu jugoistočne Evrope najviše spamova dolazi iz Srbije

Kompanija Kaspersky Lab, vodeći proizvođač sistema za upravljanje sigurnosnim rešenjima i najveća kompanija antivirus programa u Evropi, objavila je izveštaj o udelu spama tokom prvog kvartala 2012. širom sveta. U prvom kvartalu 2012. godine, udeo spama pao je za 2.4 odsto u odnosu na poslednji kvartal 2011. i prosek je iznosio 76,5 odsto.Samo 4,2 odsto spamova vodi poreklo iz zemalja jugoistočne Evrope.


Skoro sve zemlje sa top 10 liste izvora spamova nalaze se u Južnoj Americi i Aziji, a među prvim su Indija (11.8%), Indonezija (8%) i Brazil (7%), samo tri zemlje nalaze se u Evropi – Velika Britanija (3,2 odsto), Italija (3 odsto) i Poljska (2,4 odsto).


Među zemljama jugoistočne Evrope, na vodećem mestu je Srbija, koja je ušla skoro u top 20 zauzimajući 21.mesto sa 1,18 odsto svih spamova. Neznatno manje spamova u prvom kvartalu 2012. godine dolazilo je iz Rumunije (1,16 odsto), tako da ova zemlja zauzima 22. mesto na listi, odmah iza Srbije. Hrvatska se nalazi na 33. mestu sa 0,18 odsto spamova.


Takođe, Srbija je zauzela 51. mesto na listi zemalja sa detekcijama antivirusnih i-mejlova u prvom kvartalu 2012. sa 0,17 odsto. Hrvatska je na 95. mestu sa 0,03 odsto. Najviše rangirana zemlja iz jugoistočne Evrope je Grčka koja zauzima 26.mesto sa 0,73 odsto.


Najčešći štetni program koji je detektovan u jugoistočnoj Evropi jeste Email-Worm.Win32.Netsky.q. To je tipični „i-mejll crv“ koji samo prikuplja i-mejl adrese sa zaraženih mašina i šalje se na te iste adrese. Jasno je da takav program teško može da cilja na nešto određeno.


Situacija u drugim zemljama širom sveta ipak je drugačija. Trojan-Spy.HTML.Fraud.gen  – problem je broj jedan. Ovaj štetni program je u stvari html strana koja kopira registracionu formu neke finansijske organizacije.Korišćenje ovog štetnog softvera može biti nazvano „pecanjem“. Na drugom mestu je Email-Worm.Win32.Mydoom.m.koji ima dve funkcije – da prikuplja elektronske adrese na zaraženim mašinama i pošalje se na te adrese.


Specifičnost spam sobraćaja u većini zemalja jugoistočne Evope jeste ta da skoro ne postoje poruke koje su posebno namenjene korisnicima u ovom regionu. Spameri ne žele da troše sredstva na prevođenje poruka na neki od jezika koji se govore u regionu jugoistočne Evrope, pogotovo imajući u vidu da one delom mogu biti poslate ostalim zemljama u regionu. Zato se tradicionalni spamovi, kao što su farmaceutski spamovi ili spamovi u kojima se pominju replike satova, u ovaj region šalju na engleskom jeziku.Jedini spameri koji pokušavaju da prevode poruke za jugoistočnu Evropu su nigerijski spameri, jer se oni ne trude da urade kvalitetan prevod i jednostavno se koriste servisima kao što je Google Translate.


„Iako nijedna zemlja u jugoistočnoj Evropi nema zakon koji bi se bavio anti-spamom, spam je ovde popularan način reklamiranja malih ili srednjih preduzeća. Razlog je isti kao i za neprevođenje internacionalinih poruka na lokalne jezike – isuviše je lako slati poruke korisnicima iz različitih zemalja čak i ako to ne želite. To čini spam neuspešnim“, objašnjava Marija Namestnikova, viši analitičar za spamove u kompaniji Kaspersky Lab.


O kompaniji Kaspersky Lab


Kaspersky Lab je najveća kompanija koja se bavi proizvodnjom antivirus programa u Evropi. Pruža neka od, u svetu, najpoznatijih, momentalnih zaštita od IT bezbedonosnih pretnji koje obuhvataju viruse, spyware, crimeware, haking, fišing, i spamovanje. Kompanija je rangirana među četiri najbolja svetska proizvođača bezbedonosnih rešenja za krajnje korisnike. Proizvodi kompanije Kaspersky Lab pružaju superiorne rezultate u otkrivanju infestacije, kao i jedan od najbržih rokova odziva na nove izazove bilo da je reč o kućnim potrebama, MSP, velikim kompanijama ili mobilnom računarskom okruženju. Kaspersky® tehnologija je takođe korišćena širom sveta u prozvodima i uslugama vodećih industrijskih IT provajdera bezbedonosnih rešenja. Saznajte više na www.kaspersky.com . Za najnovije informacije o antivirusima, anti-spyware, anti-spam i drugim IT bezbedonosnim pitanjima i trendovima, posetite www.securelist.com

Nastavak...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najviše spama dolazi iz Srbije

Izvor: Economy.rs, 21.Maj.2012

Kompanija Kaspersky Lab, vodeći proizvođač sistema za upravljanje sigurnosnim rešenjima i najveća kompanija antivirus programa u Evropi, objavila je izveštaj o udelu spama tokom prvog kvartala 2012. širom sveta.

Nastavak na Economy.rs...

Srbija prva po broju spamova

Izvor: Mondo, 22.Maj.2012, 10:47

Kompanija Kasperski Lab, proizvođač antivirus programa, saopštila je da je u prvom kvartalu udeo spam mejlova pao za 2,4 odsto u odnosu na poslednji kvartal 2011. i iznosi oko 76,5 odsto, pri čemu Srbija zauzima neslavno prvo mesto u jugoistočnoj Evropi.

Nastavak na Mondo...