Antivirusi
Antivirusi

Kompjuterski virusi su programi napravljeni sa idejom da se računaru njegovom operativnom sistemu i softveru nanese neka vrsta štete. Obično se smatra da su ih izumeli hakeri, ali kompjuterski virusi su nastali i mnogo pre interneta i pre tog zanimanja.

Imaju skoro slične odlike kao i pravi, prirodni virusi. Kroz naše računare svakog dana prođe hrpa virusa, ali većina njih ne može da napravi štetu kompjuteru. Oni veći virusi poput Trojanca mogu da naprave ozbiljnu štetu kompjuterima. Virusi su najviše počeli da se šire proširivanjem interneta.

Virusi se danas prenose na razne načine a to su Cd, Usb, Skajp, datoteke sa interneta. Kada virus zarazi kompjuter simptomi mogu da budu razni: usporava se rad računara, kompjuter počinje da se zapucava i koči, nekad ne može da otvori neke datoteke, a kada računar napadne neki virus poput trojanskog konja, računar može nikako ne može da se upali. Danas se virusi često koriste pri hakerskim napadima, da bi hakeri mogli da pristupe različitim informacijama sa kompjutera, ali se najviše prenose putem otvaranja linkova na internetu, zato se uvek mora paziti da se ne otvori link sa sumnjivim adresama kako se ne bi odomaćio virus u računaru. Svakako može da se prenese i preko Mo vord fajlova.

Zbog delovanja virusa mnogi korisnici interneta gube važne informacije koje su postavili ili im se ipak dogodi da više ne mogu da pristupe svojim nalozima na društvenim mrežama. Zato svako mora da nauči kako da se postavi i kako da izađe na kraj sa virusima. Takve probleme rešavamo uz pomoć programa koji se nazivaju antivirusi.
Da bi se uspešno rešili virusa potrebni su nam antivirus programi. Antivirus softver se koristi za zaštitu identifikaciju i uklanjanje računarskih virusa, kao i svakog drugog programa koji može da nanese štetu kompjuteru.

Prvo poznato uklanjanje računarskih virusa, kao i svakog drugog programa koji može da nanese veću štetu računaru jeste antivirus program a postoje i besplatni koji su dostupni ljudima. Prvo poznato uklanjanje računarskog virusa je izvršeno 1987. godine softverom Brent Fiks, a radilo se jednom od prvih poznatih virusa Viena virus.

Antivirusi se najčešće skidaju sa interneta, i koriste se besplatne verzije. Treba ih skidati sa pouzdanih sajtova i zvaničnih stranica proizvođača antivirusa. Besplatni antivirusi nemaju baš sve funkcije kao i oni koji se koriste ali su svakako od velikog značaja. Mogu mnogo da pomognu u čuvanju naših privatnih podataka na internetu i ostalo. Antivirusni softver ili antivirus jeste program koji nas štiti od virusa.

Antivirusi su softverski paketi sposobni da detektiraju, izdvoje i eliminišu sve viruse. Svi antivirusni programi se sastoje iz više celina. Jedan njegov deo monitor je rezidentan u memoriji i obezbeđuje neprestanu zaštitu od virusa, dok drugi deo skan omogućava skeniranje celog sistema. Antivirusi su danas neophodan deo softvera koji svako treba imati instaliran na svom kompjuteru.

Postoje brojne kompanije koje razvijaju i nude ove programe, a najpoznatiji među njima su: avast, avira, avg, kasperski, malvarebutes, bitfender, antivirusi su programi koji kao što nam sam naziv govori imaju zadatak da spreče infekciju i očiste zaražene fajlove i programe. A kako to oni rade? Sprečavaju zarazu tako što skeniraju fajlove koji se pokrenu u potrazi za kodom unutar programa, i ako nađu kod koji odaje prisustvo virusa oni zabrane pokretanje zaraženog programa.
Fajlovi koji su već zaraženi čiste se tako što jednostavno unutar zaraženog fajla brišu kod za koji su sigurni da je virus. Podela virusa se deli na osnovne klase i to: infektori datoteka, makro virusi, internet virusi, but sektor virusi.

Kompjuterski virusi su mali programi, najčešće od svega nekoliko kilobajta, koji imaju isključivo cilj da naprave štetu zaraženom kompjuteru. Razmnožavaju se uglavnom tako što sami sebe ugnjezde u druge fajlove i datoteke, a štetu prave tako što brišu ili menjaju fajlove na disku.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: PCAxe.com, 26.Jul.2017, 14:21

Kasperski lansirao besplatni antivirus softver

Kasperski lansirao besplatni antivirus softver

Posle godinu i po dana testiranja po odabranim regionima, Kasperski je konačno lansirao besplatni antivirusni softver. Softver je prvobitno bio dostupan...

Detaljnije >>


Izvor: N1 televizija, 26.Jul.2017, 09:03

"Kasperski" ponudio besplatan antivirus softver

Kasperski ponudio besplatan antivirus softver

Kompanija "Kasperski leb", čije je sedište u Moskvi, ponudila je širom sveta besplatnu verziju svog programa protiv kompjuterskih virusa.. Novi proizvod lansiran je u vreme kada je firma izložena optužbama u SAD da je njen softver podložan uticaju ruskih vlasti. "Kasperski fri" je u ovom trenutku dostupan u SAD, Kanadi i nekoliko zemalja azijsko-pacifičkog regiona, a u narednim mesecima biće ponuđen i u ostalim delovima sveta, napisao je u blogu osnivač kompanije...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 24.Jul.2017, 11:58

Nedostatak joda je problem za ceo organizam

Nedostatak joda je problem za ceo organizam

Svaki mineral je odgovoran za određene procese u našem telu. Da li znate da je jod odgovoran za većinu? Jod se nalazi u svakoj ćeliji u našem organizmu i zbog toga njegov nedostatak izaziva mnoge tegobe, velike i male.. Jod pomaže pri eliminaciji otrova iz tela kao što su brom, živa i olovo. Pored toga, ima antibakterijsko, antiparazitsko, antigljivično i antivirusno dejstvo. Ako se uzme u obzir da jod podstiče samouništenje ćelija raka, onda nam je...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jul.2017, 14:29

BH Telecom i LANACO u zaštiti korisnika usluga BH Telecoma

BH Telecom i LANACO, potpisali su Ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji za antivirusna rješenja i Internet zaštitu korisnika BH Telecoma baziranom na proizvodima kompanije Kaspersky LAB.. Ova saradnja poboljšat će sigurnost korisnika BH Telecoma i donijeti im različite pakete usluga po pristupačnim cijenama koje su namijenjene privatnim korisnicima usluga BH Telecoma. Izvršni direktor za tehnologiju i razvoj servisa i član Uprave BH Telecoma, dr. Tarik Čaršimamović,...

Detaljnije >>

Izvor: Informacija.rs, 19.Jul.2017, 10:36

Malver Ovidiy Stealer prodaje se za samo 7 dolara

Malver Ovidiy Stealer prodaje se za samo 7 dolara

Stručnjaci kompanije Proofpoint otkrili su novi malver koji se može kupiti za svega 7 dolara a koji ima potencijal da ga antivirusi ne primete. Malver Ovidiy Stealer se prodaje po ceni od 450 do 750 rubalja (od 7 do 13 dolara). Ono što se dobija za taj novac je arhiva koja sadrži izvršni fajl za koji stručnjaci Proofpointa...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 12.Jul.2017, 15:05

Svetski poznata ANTIVIRUS KOMPANIJA osumnjičena za saradnju sa RUSKIM OBAVEŠTAJCIMA

Svetski poznata ANTIVIRUS KOMPANIJA osumnjičena za saradnju sa RUSKIM OBAVEŠTAJCIMA

Trampova administracija uklonila je juče “Kasperski lab” sa liste odobrenih zastupnika kojeg koriste vladine agencije za kupovinu tehnološke opreme, zbog sumnji da Rusija koristi ovu kompaniju za sajber bezbednost kako bi ušla u američku mrežu, piše Rojters.. Ovo je do sada najkonkretnija akcija protiv “Kasperskog”, čije je sedište u Moskvi. Američki obaveštajci i pravnici mesecima su sumnjali da je ova kompanija suviše blisko povezana sa neprijateljskim ruskim...

Detaljnije >>

Izvor: Informacija.rs, 07.Jul.2017, 00:00

SAD uzimaju posao ruskom proizvođaču antivirusa, evo ruskog odgovora

SAD uzimaju posao ruskom proizvođaču antivirusa, evo ruskog odgovora

Ruski zakonodavci pripremaju nacrt zakona kojim bi se u Rusiji zabranila upotreba antivirusnih programa iz zapadnih zemalja. Prema ovom predlogu zakona, svaki kompjuter koji je proizveden ili uvezen u Evroazijsku ekonomsku uniju trebalo bi da koristi samo "domaći" antivirusni softver, dakle, softver proizveden...

Detaljnije >>