Antivirusi
Antivirusi

Kompjuterski virusi su programi napravljeni sa idejom da se računaru njegovom operativnom sistemu i softveru nanese neka vrsta štete. Obično se smatra da su ih izumeli hakeri, ali kompjuterski virusi su nastali i mnogo pre interneta i pre tog zanimanja.

Imaju skoro slične odlike kao i pravi, prirodni virusi. Kroz naše računare svakog dana prođe hrpa virusa, ali većina njih ne može da napravi štetu kompjuteru. Oni veći virusi poput Trojanca mogu da naprave ozbiljnu štetu kompjuterima. Virusi su najviše počeli da se šire proširivanjem interneta.

Virusi se danas prenose na razne načine a to su Cd, Usb, Skajp, datoteke sa interneta. Kada virus zarazi kompjuter simptomi mogu da budu razni: usporava se rad računara, kompjuter počinje da se zapucava i koči, nekad ne može da otvori neke datoteke, a kada računar napadne neki virus poput trojanskog konja, računar može nikako ne može da se upali. Danas se virusi često koriste pri hakerskim napadima, da bi hakeri mogli da pristupe različitim informacijama sa kompjutera, ali se najviše prenose putem otvaranja linkova na internetu, zato se uvek mora paziti da se ne otvori link sa sumnjivim adresama kako se ne bi odomaćio virus u računaru. Svakako može da se prenese i preko Mo vord fajlova.

Zbog delovanja virusa mnogi korisnici interneta gube važne informacije koje su postavili ili im se ipak dogodi da više ne mogu da pristupe svojim nalozima na društvenim mrežama. Zato svako mora da nauči kako da se postavi i kako da izađe na kraj sa virusima. Takve probleme rešavamo uz pomoć programa koji se nazivaju antivirusi.
Da bi se uspešno rešili virusa potrebni su nam antivirus programi. Antivirus softver se koristi za zaštitu identifikaciju i uklanjanje računarskih virusa, kao i svakog drugog programa koji može da nanese štetu kompjuteru.

Prvo poznato uklanjanje računarskih virusa, kao i svakog drugog programa koji može da nanese veću štetu računaru jeste antivirus program a postoje i besplatni koji su dostupni ljudima. Prvo poznato uklanjanje računarskog virusa je izvršeno 1987. godine softverom Brent Fiks, a radilo se jednom od prvih poznatih virusa Viena virus.

Antivirusi se najčešće skidaju sa interneta, i koriste se besplatne verzije. Treba ih skidati sa pouzdanih sajtova i zvaničnih stranica proizvođača antivirusa. Besplatni antivirusi nemaju baš sve funkcije kao i oni koji se koriste ali su svakako od velikog značaja. Mogu mnogo da pomognu u čuvanju naših privatnih podataka na internetu i ostalo. Antivirusni softver ili antivirus jeste program koji nas štiti od virusa.

Antivirusi su softverski paketi sposobni da detektiraju, izdvoje i eliminišu sve viruse. Svi antivirusni programi se sastoje iz više celina. Jedan njegov deo monitor je rezidentan u memoriji i obezbeđuje neprestanu zaštitu od virusa, dok drugi deo skan omogućava skeniranje celog sistema. Antivirusi su danas neophodan deo softvera koji svako treba imati instaliran na svom kompjuteru.

Postoje brojne kompanije koje razvijaju i nude ove programe, a najpoznatiji među njima su: avast, avira, avg, kasperski, malvarebutes, bitfender, antivirusi su programi koji kao što nam sam naziv govori imaju zadatak da spreče infekciju i očiste zaražene fajlove i programe. A kako to oni rade? Sprečavaju zarazu tako što skeniraju fajlove koji se pokrenu u potrazi za kodom unutar programa, i ako nađu kod koji odaje prisustvo virusa oni zabrane pokretanje zaraženog programa.
Fajlovi koji su već zaraženi čiste se tako što jednostavno unutar zaraženog fajla brišu kod za koji su sigurni da je virus. Podela virusa se deli na osnovne klase i to: infektori datoteka, makro virusi, internet virusi, but sektor virusi.

Kompjuterski virusi su mali programi, najčešće od svega nekoliko kilobajta, koji imaju isključivo cilj da naprave štetu zaraženom kompjuteru. Razmnožavaju se uglavnom tako što sami sebe ugnjezde u druge fajlove i datoteke, a štetu prave tako što brišu ili menjaju fajlove na disku.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Večernje novosti, 27.Maj.2017, 14:59

OPREZ AKO SKIDATE TORENTE: Otkriven virus koji napada preko titlova

OPREZ AKO SKIDATE TORENTE: Otkriven virus koji napada preko titlova

VLC Player, Popcorn Time, Kodi i Stremio su platforme preko kojih hakeri mogu da prodru u sistem koristeći tekstualne fajlove koji se mogu “skinuti” uz video STRUČNjACI upozoravaju da hakeri mogu da sakriju viruse u titlove koji se “skidaju” sa interneta i da preko njih preuzmu kontrolu nad kompjuterom, prenosi Telegraph. Grupa Check Point, iz oblasti sajber bezbednosti, otkrila je “rupu” u antivirusima preko koje fajlovi, ponekad prikačeni za filmove i serije...

Detaljnije >>


Izvor: 025info.rs, 20.Maj.2017, 09:29

Buba u uhu: Antivirus za Trojance

Moram da priznam da imam najbolje prijatelje na svetu. Svesna sam toga i ponosim se time. Vi ste moja deca (i muž). Pre nekoliko blogova sam pisala o pismu, i o izumiranju te sreće. U međuvremenu sam dobila, ne jedno, nego dva. Posle sigurno 20 godina. Srce mi se istopilo. Uvek dobijem pažnju od ljudi od kojih ne očekujem. Volim ljude. Ja sam klasiker, bila i biću. Vino, Dostojevski, zadimljene prostorije, traženje...

Detaljnije >>

Izvor: Vaseljenska TV, 18.Maj.2017, 09:01

Kako je Kijev poslednjim potezom udario na sopstveni preostali narod

Kijev – Žitelji Ukrajine ponovo su van sebe — ovog puta zbog, kako kažu, „neobjašnjive“ odluke vlasti u Kijevu da u sklopu proširenja antiruskih sankcija zabrane i rad najpopularnijih ruskih društvenih mreža i sajtova u Ukrajini. Zvanični Kijev, naime, portale Vkontakte i Odnoklasniki, koji su u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza popularniji od Fejsbuka, tretira kao bezbednosnu pretnju. Na spisku od 468 kompanija kojima je zabranjen rad našli su se, između ostalog, i najveći ruski...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 17.Maj.2017, 04:05

Da li sa strepnjom treba da uključujemo računar?

Da li sa strepnjom treba da uključujemo računar?

Direktor Registra nacionalnog internet domena Srbije Danko Jevtović rekao je za RTS da bi svaki rukovodilac trebalo da sa najvišim prioritetom da nalog ljudima u IT sektoru da sve računare i sisteme momentalno provere, da vide da li apdejtovani, a neophodno je i da se ažuriraju vindousi i antivirus softveri. Napad još uvek nije gotov i računari koji se nisu zarazili a nisu zaštićeni i dalje su u velikoj opasnosti, kaže Jevtović. ...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 13.Maj.2017, 12:16

Samsung S8 je dodatno zaštićen od hakera, ali po koju cenu

Samsung S8 je dodatno zaštićen od hakera, ali po koju cenu

Objava saradnje Samsunga i firme McAfee i predinstalacije antivirus i antimalver softvera VirusScan na nove perjanice južnokorejskog proizvođača, već je podstakla gunđanja na internetu onih koji smatraju da će time Samsungovi mobilni telefoni biti pretrpani suvišnim softverom.. U McAfeeju tvrde da će njihov program korišćenje Galaxyja S8 učiniti sigurnijim. Osim mobilnih telefona, VirusScan će...

Detaljnije >>

Izvor: Vostok.rs, 13.Maj.2017

Kasperski: 45.000 pokušaja hakerskih napada

Kasperski: 45.000 pokušaja hakerskih napada

„Laboratorija Kasperskog“ zabeležila je u petak oko 45.000 pokušaja hakerskih napada uz pomoć kodiranog programa u 74 zemlje širom sveta, a najveći broj pokušaja ubacivanja sajber-virusa zabeležen je u Rusiji, saopštila je kompanija. Stručnjaci ove antivirus kompanije analizirali su informacije o zarazama kodiranim programom koji je dobio naziv „Vona kraj“ (WannaCry), s kojim su se 12. maja suočile kompanije u celom svetu. „Za dekodiranje podataka sajber-prestupnici traže...

Detaljnije >>

Izvor: Telegraf.rs, 11.Maj.2017, 12:03

Microsoftov antivirus je moćniji nego što mnogi misle: Evo kako da saznate da li ste bezbedni

Microsoftov antivirus je moćniji nego što mnogi misle: Evo kako da saznate da li ste bezbedni

Microsoft je Windows Defender na Windowsu 10 drastično unapredio sa nedavno objavljenim ažuriranjem "Creators Update".Sada je ovaj antivirus zvanično postao Windows Defender Security Center kako bi grupisao sve što se tiče bezbednosti u operativnom sistemu na jednom mestu, piše "Softpedia".Microsoft je endžin Windows Defendera učinio naprednijim kako bi blokirao što više malware-a, pa on sada može da detektuje čak 97 odsto virusa lokalno od strane klijenta, dok preostala tri odsto može...

Detaljnije >>