Izvor: S media, 03.Maj.2013, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve se otelo kontroli: Zašto u ovom momentu ne postoji ništa opasnije od Firefoxa

Brojne vlade širom sveta špijuniraju svoje korisnike koristeći softver koji je prikriven kao popularni Firefox i koji je izuzetno opasan jer može da preuzme kontrolu nad bilo kojim operativnim sistemom.

S druge strane ne može da ga otkrije nijedan od najpopularnijih antivirus programa.

Špijunski softver Finfisher razvila je kompanija Gamma International za legalno praćenje kriminalaca na internetu, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ali istraživači iz Citizen Laba upozorili su da ga brojne vlade koriste za ilegalno praćenje disidenata i boraca za ljudska prava.

Finfisherovi serveri pronađeni su u 36 zemalja – među kojima su Austrija, Mađarska i Srbija.

Finfisher je opasan malware koji se bez znanja korisnika može instalirati na njihove računare, snimati screenshotove ekrana, beležiti šta korisnici pišu.

Izvor: Dnevnik.hr, S media foto: Guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.