Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Feb.2022, 16:13

SVE O NOVOM LEKU PROTIV KORONE KOJI JE STIGAO U SRBIJU: Evo koliko je efikasan

SVE O NOVOM LEKU PROTIV KORONE KOJI JE STIGAO U SRBIJU: Evo koliko je efikasan

Sa određenim lekovima nikako ne smete da ga uzimate

"Pakslovid", najnoviji antivirusni lek koji je stigao u Srbiju, mora da počene da se uzima u prvih pet dana kovida da bi sprečio razmnožavanje koronavirusa u organizmu i daje se starijima od 18 godina, a propisuje ga lekar u kovid ambulanti. Ne smeju da ga koriste trudnice i dojilje.

Studije su pokazale da je "pakslovid" efikasan u sprečavanju thispitalizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i smrtnog ishoda u čak 89%, ali ako se uzmke u prva tri dana bolesti.

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) objasnila mje ranije od čega se sastoji "pakslovid", lek kompanije Fajzer i kako deluje.

- Sastoji se od dve komponente. Prva je PF-07321332, koja blokira aktivnost enzima proteaze neophodnog za umnožavanje virusa i tako zaustavlja virus. Sa PF-07321332 primenjuje se i još jedan antivirusni lek - "ritonavir", koji je anti-HIV lek. "Ritonavir" zaustavlja razgradnju mnogih lekova u jetri, pa i komponente PF-07321332 ovog leka, čime mu povećava aktivnu koncentraciju u krvi i produžava dejstvo, pa tako povećava i njegovu efikasnost - kazala je nedavno u intervjuu za Kurir prof. Radojević Škodrić i dodala:

- Uopšteni podaci na osnovu studije pokazuju da se lek primenjuje oralno, kao tableta, da je namenjen za nehospitalizovane pacijente starije od 18 godina u ranoj fazi bolesti koji imaju bar jedan pridruženi faktor rizika za nastanak teže forme kovida i/ili hospitalizaciju.

"Pakslovid" je krajem decembra 2021. uvršen u najnoviju, 13. verziju protokola za lečenje pacijenata od koida 19. U protokolu stoji da se antivirusnu terapiju treba započeti najkasnije petog dana od početka tegoba, pojave simptoma, sa ili bez Rtg nalaza upale pluća. Primenjuje se kod osoba koje imaju simptome i rizik od razvoja teže kliničke slike, osobe sa komorbiditetima ili težom kliničkom slikom (ako nemaju kontraindikacije).

U protokolu o "pakslovidu" piše sledeće:

- Paxlovid (PF-07321332 150 mg plus ritonavir 100 mg) tabl. 300 mg PF-07321332 uz 100 mg ritonavira na 12 sati 5 dana. Lek je indikovan za tretman COVID-19 infekcije, u odraslih, koji ne zahtevaju dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik progresije u tešku formu bolesti.

Kontraindikacije za uzimanje ovog leka su, odnosno ne sme se propisati pacijentima koji imaju aktivnu bolest jetre, koji su na dijalizi i imaju umereno i teško oštećenje bubrega, onima s HIV infekcijom sa HIVRNK pVL većim od 400 kopija/mL ili neadekvatno lečenima od HIV infekcije, koji imaju sumnju ili potvrdu bilo koje druge akutne, sistemske infekcije koja nije kovid 19, kao i potvrdu ili istorija alergijskih reakcija na bilo koju komponentu leka, trudnicama i dojiljama, a tu je i trenutna ili buduća upotreba bilo kog leka ili supstancije čiji metabolizam zavisi od CYP3A4 ili koji su jaki induktori CYP3A4. Ne daje se ni pacijentima koji imaju saturaciju kiseonikom manju od 92% u spoljnim uslovima.

Sa ovim lekovima ne sme istovremeno

Na osnovu dostupne literature, stoji u protokolu, potrebno je izbegavati istovremenu primenu sa sledećim lekovima: alfuzosin, tamsulozin, silodozin, doksazosin (>2 mg QD), terasozin (>5 mg QD), ranolazin, amijodaron, bepridil, flekainid, propafenon, kinidin, dronedaron, enkainid, disopiramid, dofetilid, lidokain, meksiun, rivaroksaban, vorapaksar, apixksban, betriksaban, dabigatran, edoksabar, tikagrelor, varfarin, etosuksimid, eslikarbazepin, okskarbazepine, fenobarbital, lamotrigin, divalproeks, valproat, trazodon, desipramin, fluoksetin, paroksetin, nefazodon, amoksapin, domipramin, doksepin, imipramin, maprotilin, amitriptilin, nortritptilin, protriptilin, timipramin, eritromicin, klaritromicin, bedakuilin, rifabutin, isavukonazol, itrakonazol, posakonazol, ketokonazol, vorikonazol, astemizol, terfenadin, kuetiapin, risperidon, perfenazin, aripiprazol, brekspiprazol, kariprazin, iloperidon, klozapin, lurasidon, perfenazin, risperidon, tioridazin, pimozid, ziprasidon, karvedilol, metoprolol, timolol, diltazem, verapamil, nifedipin, amlodipin (> 5 mg QD), digoksin, eplerenon, ranolazin, iIvabradin, budesonid, ciclesonid, nometason, flutikazon, betametazon, metilprednizolon, triamemolon, bosentan, dihidroergotamin, ergonovin, ergotamin, etilergonovin, boceprevir, glekaprevir/pibrentasvir, simeprevir, sofosbuvir/velpatasvir/voksilaprevir, ombitasvir/paritaprevir/ritonavir/, dasabuvir, razoprevir/elbasvir, lopinavir, amprenavir, indinavir, nelfinavir, atazanavir, darunavir, fosamprenavir, sakvinavir, tipranavir, ritonavir ili kobicistat kao sastavni deo fiksnih doznih kombinacija, elvitegravir, lovastatin, simvastatin, atorvastatin, rosuvastatin (>10 mg QD), lomitapid, glipizid, tolbutamid, repaglinid saksagliptin (>2.5 mg QD), ciklosporin, takrolimus, siromus, everolimus, salmeterol, metadon, fentanil, oxikodon, propoksifen, buprenorfin, lofeksidin, meperidin, pimozid, sildenafil, midazolam, triazolam, alprazolam, clonazepam, diazepam, suvoreksant, klorazepat, estazolam, flurazepam, zolpidem (> 5 mg QD), cisaprid, kolhicin, dronabinol, eluksadolin, fibanserin. Uzimati sa oprezom: Citalopram, escitalopram, sertralin, bupropion, dasatinib, nilotinib, venetoklaks, vinkristin, vinblastin, atovakvon, hinin, teofilin, delavirdin, maravirok, raltegravir, kanagliflozin, raltegravir, tramadol, sildenafil- ED (maksimalno 25 mg na 48 sati), avanafil, tadalafil (maksimalno 10 mg na 72 sata), vardenafil (maksimalno 2.5 mg na 72 sata), deksametazon, prednizon, metamfetamin.

Podsetimo, u Srbiji je već u upotrebi "molnupiravir", antivirusni lek protv kovida kompanije Merc i ranije poznati antivirusni lek "favipiravir"

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 Povezane vesti
Pakslovid - lečenje kratko, moćan i protiv omikrona: Kome je namenjen novi lek protiv kovida?

Pakslovid - lečenje kratko, moćan i protiv omikrona: Kome je namenjen novi lek protiv kovida?

Izvor: B92, 08.Feb.2022, 10:51

Podsećamo, u Srbiju je danas stigao čuveni Fajzerov lek Pakslovid za koji se tvrdi da ima 89 procenata uspešnosti za izbegavanje bolničkog lečenja i težih komplikacija. Međutim, ko sme da ga koristi i kome je namenjen?..Ažurirani rezultati kompanije Fajzer za eksperimentalni tretman za koronavirus...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.