Evropa: U Austriji priznate kineske vakcine, ali ne i ruski Sputnjik; Prema omikronu se ophoditi kao prema gripu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2022, 10:56

Evropa: U Austriji priznate kineske vakcine, ali ne i ruski Sputnjik; Prema omikronu se ophoditi kao prema gripu

Ministarstvo zdravlja Austrije izdalo je uredbu kojom se reguliše primena Zakona o uvođenju obavezne vakcinacije protiv korona virusa, prema kojoj se, pored vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), priznaju i dve kineske vakcine, kao i indijske, ali ne i ruski "Sputnjik".

U Austriji je, od subote, stupila na snagu obaveza vakcinacije protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << korona virusa, a u prvoj fazi, koja važi do sredine marta, neće biti kažnjavanja, već samo informisanja građana o njihovoj obavezi.

Od 16. marta policija će, tokom svakog delovanja, sprovoditi kontrole i podnositi prijave, a kazne će biti za "pojednostavljeni postupak" do 600 evra, a u slučaju žalbe ili neplaćanja mogu ići do 3.600 evra.

Obavezna vakcinacija važi za sve punoletne građane koji su prijavljeni u Austriji.

Uredba Ministarstva odredila je i niz izuzetaka od obavezne vakcinacije.

Od obavezne vakcinacije izuzete su trudnice, osobe sa posebnim autominunim obljenjima, oboleli od raka, posebno za vreme hemoterapije, pacijenti nakon transplantacije organa ili matičnih ćelija, osobe koje posle treće doze nisu stvorile dovoljni imunitet, lica sa alergijama na sastojke vakcine, akutno oboleli od kovid19, te osobe koje su imale teške nus pojave posle vakcinacije.

Isto tako na 190 dana od vakcinacije izuzeta su lica koja su preležala kovid19.

Potvrde o izuzetku mogu izdavati samo stručne ambulante, odnosno lokalni državni lekari ili epidemiolozi.

Što se tiče vakcina koje se prihvataju Uredba jasno navodi da su to vakcine koje je odobrila EMA - Biontek-Fajzer, Moderna, Džonson&Džonson, AstraZeneka i Novavax, kao i dve kineske vakcine Sinofarm i Sinovac, te i tri indijske vakcije.

Jedino ruska vakcina "Sputnjik" nije priznata. Za sticanja statusa "vakcinisan" građani moraju poštovati i intervale vakcinisanja.

Osobe koje su primile tri doze vakcine, ili dve nakon preležane infekcije koronom, tretiraju se kao lica koja su ispunila obavezu.

Prema uredbi to znači da druga doza mora biti primljena u roku od 65 dana nakon prve, a treća doza nakon 190 dana od druge.

Ko je primio jednu vakcinu, i od prve doze je prošlo godinu dana, moraće da primi "novu seriju" od tri vakcine.

Slično je i ako je od druge doze prošlo godinu dana.

Što se tiče onih koji su preležali kovid oni moraju u roku od 180 dana od pozitivnog testa primiti prvu dozu, i u roku od 190 dana od prve da prime i drugu dozu vakcine.

GECKO: Prema omikronu se ophoditi kao prema gripu

Komisija za upravljanje pandemijom u Austriji (GECKO) savetuje da se prema omikron soju korona virusa treba ophoditi kao prema gripu.

U izveštaju GECKO se procenjuje da je do sada 93 odsto stanovništva bilo u kontaktu sa virusom ili je vakcnisano, kao i da omikron doprinosi daljem opštem razvoju imunog odgovora.

Pored toga eksperti ukazuju da se omikron, po opasnosti, treba posmatrati kao klasičan grip, te bi, ako broj novozaraženih narednih meseci bude pao, trebalo da se primene strukture za nadzor influence.

Ukoliko ne dođe do novih mutacija sa većom patogenošću, imunitet stanovništva kroz vakcinu ili preležani kovid19 je na visokom nivou, a i ima dovoljno lekova i vakcina, da bi na jesen moglo da se pređe na klasično praćenje kao u slučaju gripa, navodi se u izveštaju.

Ukoliko bi se pojavio jedan novi soj onda bi ponovo mnogo toga bilo otvoreno, smatra GECKO.

Kada je reč o vakcinaciji GECKO smatra korisnim četvrtu dozu šest do devet meseci posle buster doze.

Ta četvrta doza bi ne samo poboljšala individualnu zaštitu, već bi i podstakla efekte buster doze širenje infekcije.
Pogledaj vesti o: Grip,   Vakcinacija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Austriji priznate kineske vakcine, ali ne i ruski sputnjik

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Feb.2022

​BEČ - Ministarstvo zdravlja Austrije izdalo je uredbu kojom se reguliše primjena Zakona o uvođenju obavezne vakcinacije protiv virusa korona, prema kojoj se, pored vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA), priznaju i dvije kineske vakcine, kao i indijske, ali ne i ruski ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.