Našli smo lek koji sprečava širenje korone za 24 h

Izvor: B92, 04.Dec.2020, 13:59

"Našli smo lek koji sprečava širenje korone za 24 h"

Istraživači sa državnog univerziteta u Džordžiji tvrde da su otkrili antivirusni lek koji se unosi oralno i u roku od 24 sata sprečava da obolele osobe šire koronavirus na zdrave ljude.

U pitanju je lek MK-4482/EIDD-2801, poznatiji pod nazivom molnupiravir, koji za jedan dan potpuno obustavlja mogući prenos kovida 19 na druge osobe.

Na čelu tima bio je doktor Ričard Plemper, koji je otkrio i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je lek dobar u borbi protiv sezonskih virusa.

"Ovo je prva demonstracija leka koji ekstremno brzo blokira prenos virusa SARS-COV-2. Ovo bi mogla da bude prekretnica", rekao je Plemper.

Prekidanje širenja virusa dok ne dođe do masovne vakcinacije na planeti bi sprečilo katastrofalne posledice koje je već ostavila pandemija.

"Primetili smo da je lek MK-4482/EIDD-2801 doneo čitav spektar aktivnosti protiv respiratornih RNA virusa i da lečenje zaraženih životinja dajući im lek oralno, dramatično smanjuje transmisiju", rekao je Plemper.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lek koji sprečava širenje virusa korone za jedan dan

Izvor: Danas, 04.Dec.2020

Novi antivirusni lek "molnupiravir" ili MK-4482/EIDD-2801, koji se uzima oralno, u roku od 24 sata potpuno sprečava širenje virusa korona sa zaraženih na zdrave jedinke, saopštili su svoja saznanja istražitelji sa Instituta za biomedicinske nauke pri Državnom univerzitetu Džordžija.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.