Lako dostupan svima: Čaj koji ublažava anksioznost i popravlja kognitivne sposobnosti kod ljudi

Izvor: B92, 04.Apr.2023, 11:57

Lako dostupan svima: Čaj koji ublažava anksioznost i popravlja kognitivne sposobnosti kod ljudi

Aroma čaja od ove biljke ima brojne prednosti, među kojima se ističe sposobnost da deluje kao antiseptički, analgetski, antibakterijski, antivirusni i umirujući napitak.

Čaj od nane može vam pomoći da se osećate smirenije i opuštenije i to je dobra vest za vaš A1C (test krvi koji meri vaš prosečan nivo šećera u krvi u poslednja 3 meseca). „Za osobe sa dijabetesom tipa 2 koje se na svakodnevnom nivou susreću za različitim vrstama stresova, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << umirujući efekti čaja od nane mogu biti jako korisno i delotvorno rešenje, jer smanjeni nivo stresa često može poboljšati nivo glukoze u krvi“, kaže svetski priznata nutricionistkinja Palinski-Vejd.

Stres može podići nivo šećera u krvi i otežati njegovo kontrolisanje.

U jednoj studiji, istraživači su otkrili da aroma peperminta odnosno nane (koju možete dobiti kada popijete šoljicu čaja!), pomaže u smanjenju anksioznosti, frustracije i umora.

Druga studija, objavljena u oktobru 2019. u "Journal of Pain Research", otkrila je da je aroma nane pomaže u smanjenju bola i anksioznosti izazvane intravenskom kateterizacijom, a istraživači sugerišu da se pre ove procedure preporučuje aromaterapija mentom.

Takođe, pretpostavlja se i da ima i antikancerogeno dejstvo, jer sadrži perililni alkohol, koji se pokazao zaslužnim za sprečavanje raka debelog creva, kože i pluća.

Skuvajte sebi šoljicu čaja od nane i uživajte u blagodetima koje nam ona donosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Antivirusi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.