Izvor: eKlinika.rs, 18.Avg.2025, 19:00

Aronija nije za osobe sa niskim krvnim pritiskom i problemima koagulacije, evo zašto

Aronija je biljka koju su Indijanci koristili u ishrani i lečenju tako što su pravili čajeve i dodavali je jelima. Danas se smatra super-hranom i 100 odsto ekološkom namirnicom.
Aronija ima dokazana dejstva, koja su potvrdila istraživanja Njene glavne prednosti su jačanje imuniteta, snažan antioksidativni efekat, antivirusna i antikancerogena svojstva. Može se konzumirati sveža, sušena ili u obliku soka. Sok sibirske aronije ne sadrži gluten, a preporučena dnevna količina >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << je do pola litra. Evo najvažnijih koristi testiranih u laboratorijskim studijama:
Prevencija raka: Rane laboratorijske studije pokazale su da ekstrakt aronije može usporiti širenje ćelija raka debelog creva i smanjiti oštećenja ćelija kod osoba sa rakom dojke, kao i na ćelijama kolorektalnog karcinoma. Podrška osobama sa dijabetesom: Aronija može pomoći u regulaciji insulina i smanjenju insulinske rezistencije. Sadrži sorbitol, prirodni zaslađivač koji ne podiže šećer u krvi, i obilje vlakana koja pomažu probavi. Detoks i bolja zaštita jetre: Antioksidansi iz aronije doprinose regeneraciji jetre i detoksikaciji organizma. Zdravlje mozga, prvencija bolesti i mladolikost: Antocijanin iz aronije smanjuje oksidativni stres u mozgu, što može pomoći u prevenciji demencije i Alchajmerove bolesti. Takođe usporava starenje kože i pojavu bora. Šta od korisnih sastojaka sadrži aronija Aronija je bogata vitaminima (C, A, E, B kompleks) i mineralima (gvožđe, cink, kalijum, kalcijum, fosfor, jod, mangan). Posebno se ističe po visokim koncentracijama antocijanina, tanina i flavonoida koji štite ćelije od slobodnih radikala.
Kako je konzumirati ispravno da ne izazovemo neželjene efekte Najkorisnija je sirova, ali njen opor ukus možete ublažiti dodavanjem u druge namirnice, i slatke i slane.
Za hladno-ceđeni sok potrebno je 1 kg aronije za 0,7 l soka. Bobice se zamrznu, samelju i procedi sok, bez dodavanja šećera i konzervansa. Najbolje ga je popiti svežeg, istog dana, maksimalno 0,5 l po osobi. Otvoren sok ne treba čuvati duže od 24 sata, čak ni u frižideru.
Kome se ne preporučuje aronija Iako je izuzetno zdrava, aronija nije za svakoga. Osobe sa niskim krvnim pritiskom treba da je izbegavaju jer aronija može dodatno da ga snizi. Kod osoba sa poremećajima zgrušavanja krvi može se povećati rizik od krvarenja.
Oni koji imaju čir na želucu ili gastritis moraju da paze jer visoka kiselost može izazvati tegobe. U riziku su i osobe sa bubrežnim kamencima ili sklonošću ka njima,  zbog oksalata koje aronija sadrži.
Kada prestati sa konzumacijom aronije Konzumaciju aronije treba prekinuti ako primetite jaku mučninu, bolove u stomaku ili dijareju, nagli pad krvnog pritiska, pogoršanje simptoma gastritisa ili čira ili bilo koju alergijsku reakciju (svrab, otok, osip).
U tim slučajevima savetuje se konsultacija sa lekarom pre nastavka upotrebe.
Kliničko ispitivanje: Neželjeni efekti aronije U studiji Effects of Chokeberries (Aronia spp.) on Cytoprotective and Cardiometabolic Markers učestvovalo je 109 muškaraca sa blago povišenim holesterolom. Neželjene pojave prijavilo je ukupno 27 učesnika (24,7  odsto) tokom oba perioda testiranja.
Najčešće su bile gastrointestinalne tegobe (nelagodnost, nadimanje, proliv ili zatvor) ukupno kod 22,9 odsto učesnika, kao i umor (6,4  procenata). Nijedan učesnik nije napustio studiju zbog neželjenih efekata. 
Takođe je ispitivano da li opservirani efekti pripadaju aroniji ili placebu, ali to nažalost nije bilo moguće sa sigurnošću reći jer se deo neželjenih pojava dogodio se i u placebo grupi.
VitaLibrary takođe navodi da su neželjena dejstva retka, ali mogu da izazovu uključivati:digestivne tegobe, alergijske reakcije (svrab, osip, otok), snižavanje krvnog pritiska (posebno kod osoba na antihipertenzivima),
Moguć je i uticaj na zgrušavanje krvi i interakcije sa lekovima za razređivanje krvi i  povećanje rizika od hipoglikemije kod osoba na lekovima za dijabetes
Ferwer blog dodaje da pored opisanih neželjenih efekata intenzivni antioksidanti u aroniji mogu izazvati glavobolje, vrtoglavicu, umor ili slabost (posebno kod osoba sa niskim pritiskom)
Ipak, u najvećem broju slučajeva studije ukazuju na to da aronija u kontrolisanim dozama uglavnom dobro podnosi, bez teških neželjenih efekata.
Članak Aronija nije za osobe sa niskim krvnim pritiskom i problemima koagulacije, evo zašto se pojavljuje prvo na eKlinika.
Pogledaj vesti o: Antivirusi

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.