Izvor: Radio 021, 14.Avg.2019, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Google ukida lozinke za 1,7 milijardi korisnika Androida

Prvi će ovu mogućnost dobiti korisnici Google Pixel-a, a potom i svi ostali korisnici Android uređaja s verzijom 7 ili kasnijom.

Nakon što je Microsoft najavio da će ukinuti lozinke za svoje korisnike, ista informacija dolazi i iz Google-a.

Više od 1,7 milijardi korisnika Androida uskoro za dokazivanje svog identiteta neće morati da upisuje komplikovane lozinke, već će koristiti "nove bezbedonosne tehnologije".

Kako su u službenom blogu naveli, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "Google s veseljem najavljuje da će identitet biti moguće potvrditi koristeći otisak prsta ili uzorak za zaključavanje ekrana umesto lozinke". Međutim, postoji caka - takav način identifikacije biće dostupan samo za određene Google-ove usluge, ali još nije poznato za koje.

Za sada je poznato samo da će se biometrijska identifikacija koristiti za Google Password Manager.

Prvi će ovu mogućnost dobiti korisnici Google Pixel-a, a potom i svi ostali korisnici uređaja Android s verzijom 7 ili kasnijom.

Znači li to da je lozinkama odzvonilo? Pa, baš i ne. Iako je biometrijska identifikacija sigurnija od lozinke jer je jedinstvena za svaku osobu i nije je potrebno menjati ili pamtiti, činjenica je da će i dalje biti potrebno upisivati lozinke na onim mestima koja ne podržavaju biometrijsku identifikaciju. A takvih je, za sada, još uvek mnogo.

Autor: Zimo.dnevnik.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.