Google ukida lozinke za 1,7 milijardi korisnika Androida

Prvi će ovu mogućnost dobiti korisnici Google Pixel-a, a potom i svi ostali korisnici Android uređaja s verzijom 7 ili kasnijom.
Google ukida lozinke za 1,7 milijardi korisnika Androida
Foto: Pixabay
Nakon što je Microsoft najavio da će ukinuti lozinke za svoje korisnike, ista informacija dolazi i iz Google-a.
 
Više od 1,7 milijardi korisnika Androida uskoro za dokazivanje svog identiteta neće morati da upisuje komplikovane lozinke, već će koristiti "nove bezbedonosne tehnologije".
 
Kako su u službenom blogu naveli, "Google s veseljem najavljuje da će identitet biti moguće potvrditi koristeći otisak prsta ili uzorak za zaključavanje ekrana umesto lozinke". Međutim, postoji caka - takav način identifikacije biće dostupan samo za određene Google-ove usluge, ali još nije poznato za koje.
 
Za sada je poznato samo da će se biometrijska identifikacija koristiti za Google Password Manager.
 
Prvi će ovu mogućnost dobiti korisnici Google Pixel-a, a potom i svi ostali korisnici uređaja Android s verzijom 7 ili kasnijom.
 
Znači li to da je lozinkama odzvonilo? Pa, baš i ne. Iako je biometrijska identifikacija sigurnija od lozinke jer je jedinstvena za svaku osobu i nije je potrebno menjati ili pamtiti, činjenica je da će i dalje biti potrebno upisivati lozinke na onim mestima koja ne podržavaju biometrijsku identifikaciju. A takvih je, za sada, još uvek mnogo.
  • Tata Ikun

    18.08.2019 12:42
    Još jedan korak u smeru konačnog digitalnog ropstva.
  • mjaukalo

    14.08.2019 14:16
    Imaju sve, jedino nemaju otisak prsta pa resili i to da pribave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija