Google je obmanjivao Australijance informacijama o korišćenju podataka

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 18.Apr.2021, 11:25

Google je obmanjivao Australijance informacijama o korišćenju podataka

KANBERA – Australijski savezni sud utvrdio je da je Google obmanjivao potrošače informacijama o korišćenju ličnih podataka prikupljenih mobilnim uređajima s operativnim sistemom Android, objavio je u petak regulator za zaštitu tržišne konkurencije.

Sud je zaključio da je Google netačno tvrdio da može da prikuplja samo informacije iz istorije lokacija u periodu između januara 2017. i decembra 2018. godine, naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << je australijski regulator za zaštitu tržišne konkurencije i potrošača (ACCC).

Prikupljanje, skladištenje i korišćenje podataka omogućivala je i postavka za kontrolu aktivnosti na internetu i u aplikacijama, kada je uključena, a na uređajima je uključena automatski, navodi ACCC.

Korisnici nisu bili obavešteni ni da isključivanje istorije lokacija, uz zadržavanje uključene postavke „Web & App Activity“, omogućava Google-u da i dalje prikuplja podatke, utvrdio je sud.

Regulator je saopštio da će tražiti kaznu za Google, ali nije precizirao iznos.

Glasnogovornica Google-a istakla je da je razmatraju pravne lekove na presudu, uključujući žalbu.

Tehnološki div vodio je proteklih meseci u Australiji pravnu bitku zbog vladinog zakona prema kojem Google i Facebook moraju da plaćaju medijskim kompanijama za sadržaj objavljen na svojim platformama, podseća Reuters.

Izvor: Hina

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.