Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Maj.2020, 13:18

Stručne službe REM: Mitroviću se može zameriti samopromocija i preterivanje, ali to nije kažnjivo

Služba za nadzor i analizu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zaključila je da u programu televizije Pink na kojoj je Željko Mitrović zagovarao primenu ozonske terapije u lečenju kovida-19, nema dovoljno elemenata za kršenje medijskih zakona i podzakonskih akta, navodi se u izveštaju u koji je Udruženje novinara Srbije (UNS) imalo uvid.

Pravna služba REM-a, istovremeno, zaključuje da u spornom sadržaju na televiziji Pink nema elementa za osnovane sumnje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da je izvršeno krivično delo nadrilekarstvo, po prijavi Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

"Utvrđeno je da je Mitrović iznosio sopstveno mišljenje o alternativnom načinu borbe protiv kovida-19. Na snimcima se vidi isključivo da je navedenu terapiju ozoniranja primenjivao na sebi, a ne na drugim licima", navodi pravna služba REM-a.

Ta služba dodaje da su se u programu Pinka čula i mišljenja lekara o alternativnim načinima borbe protiv kovida-19, a da nadrilekarstvo prema zakonu "predstavlja bavljenje lečenjem ili bavljenje pružanjem medicinske pomoći od strane lica koja za to nema propisanu stručnu spremu".

UNS je podsetio da su Savetu REM-a podnete dve inicijative za pokretanje postupka – jednu je podneo NUNS, a drugu članovi Saveta Slobodan Cvejić i Judita Popović.

Po tim prijavama služba za nadzor i analizu REM-a radila je monitoring, u periodu od 14. do 23. aprila, kako bi se izjasnila da li je televizija Pink zagovaranjem ozonske terapije prekršila odredbe zakona i pravilnika, koje se odnose na istinito i objektivno informisanje i zabrane zloupotrebe lakovernosti gledalaca.

Zaključak službe za nadzor i analizu REM-a je da u izveštavanju televizije Pink nema dovoljno elemenata za kršenje Zakona o elektronskim medijima između ostalog, zato što lečenje ozonom "nije zabranjeno niti je dokazano da je štetno".

Dodaje se da taj metod lečenja kod nas nije proveren, niti se primenjuje, a da se domaći stručnjaci nisu pozitivno, niti negativno izjasnili o terapiji ozonom.

U izveštaju se navodi i da se ne može prihvatiti da je na televiziji Pink došlo do zloupotrebe lakovernosti gledalaca.

"Mitroviću se može zameriti izvesna nekonzistentnost i kontradiktornost u prilozima, preterani entuzijazam, doza samopromocije i preterivanja, ali oni nisu kažnjivi", navodi služba.

U četvrtak su članovi Saveta REM-a većinom glasova izglasali da televizija Pink ne bude kažnjena zbog toga što je vlasnik te televizije Željko Mitrović u programu zagovarao primenu ozonske terapije u lečenju kovida-19.
Pogledaj vesti o: Željko Mitrović

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.