ŠAH: Magija Karpova u Beogradu

Izvor: Sportski Žurnal, 24.Dec.2010, 01:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠAH: Magija Karpova u Beogradu

Srpskom šahu već dugo vremena nedostaje doza glamura, nešto po čemu je ova drevna igra nekada bila i te kako poznata. Sport koji je do pre deceniju bio magnet za ličnosti iz svih svera društva, izgubio se u rezultatskom i organizacionom proseku, međutim, po jučerašnjoj simultanci Anatolija Karpova u „Poršeovom” salonu u Beogradu sa javnim ličnostima >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << Beograda i Srbije, bolja vremena dolaze...
Ambasador UNICEF-a, 12. svetski prvak, nasuprot sebe imao je doktore, privrednike, zvezde estrade, političare, novinare... dr Boška Đukanovića, Željka Joksimovića, Zorana Lilića, Mikija Jevremovića, Dragana Životića, Marka Markovića, Zorana Jevremović, pa Dragutina Karla Minića, Ljubivoja Ršumovića, Predraga Antića, Zoran Milićević, Žarka Džombe, Mirka Vranića, dr Velibora Ristića i Milana Glišića. Blicevi su sevali na sve strane, kamere se stiskale oko legendarnog Tolje, a u drugom redu, kao podrška još veći broj javnih ličnosti i sportista, koji su došli da podrže manifestaciju od velikog značaja ne samo za šah, već i za srpski sport. Među njima su bili i Svetozar Gligorić i Vuk Drašković...
Drago mi je što sam opet Srbiji – rekao je Karpov pre simultanke. – Ovo je samo nastavak dobre saradnje, jer sam i prošle godine igrao simultanku sa poznatim ličnostima Novog Sada. Takođe, drago mi je da među prisutnima vidim i veliki broj mojih dobrih prijatelja, posebno velikana Svetozara Gligorića, koga sam upoznao još 1968. godine.
Organizator simultanke bio je poznati srpski hirurg, dr Boško Đukanović, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, poreklom Valjevca, uz čiju je pomoć šah u tom kraju, pre svega kroz ekipu VŠK–a „Sveti Nikolaj“ dosegao veliku popularnost.
Dolazak Karpova u Valjevo i Beograd, i ove dve simultanke koje je odigrao, znače mnogo za popularizaciju šaha u Srbiji – rekao je kapiten VŠK-a, intermajstor Milan Božić. – Drago mi je da vidim veliki broj poznatih ličnosti, koji su pre svega pokazali da znaju da igraju šah...
Atraktivna simultanka bivšeg svetskog prvaka u Beogradu, potrajala je do duboko u noć, a kao poklon od kompanije „Porše Srbija“, Karpov je dobio maketu modela Volksvagena Široko, jednog od najpopularnijih modela nemačkog proizvođača.
Široko nije slučajno izabran. Model je nastao i postao popularan u vreme kada je Karpov „harao“ svetskim šahom – podsetio je Mitar Mitrović, direktor objekta „Porše Beograd – Sever“.


Pogledaj vesti o: Željko Joksimović

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.