Izvor: Radio 021, 10.Maj.2020, 17:50

Skupština Srbije: Reakcije na "štrajk glađu"

Poslanik u Skupštini Srbije Đorđe Vukadinović pozvao je poslanika Miladina Ševarlića da prekine štrajk glađu, koji je ovaj samostalni poslanik počeo danas oko 11 sati zbog politike vlasti prema Kosovu i Metohiji.

"To što se on odlučio na takav potez pokazuje da je stanje toliko ozbiljno, da je on razočaran i ogorčen zbog političke situacije, posebno oko Kosova i Metohije, ali ga molim da odustane od toga, rekao je Vukadinović novinarima u parlamentu. Čitava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ova politička gungula je, delom indukovana sa raznih strana, možda namerno ili nenamerno, da se ključna državna, nacionalna tema gurne u deseti plan", rekao je Vukadinović.

Za gest Boška Obradovića i kontragest poslanika SNS-a, Vukadinović je rekao kako možda neko ima i nameru da devalvira čin Ševarlića, koji je ocenio kako "spontan, ali ne i nepromišljen".

Vukadinović je naveo da ne razume gest poslanika SNS-a, niti može da tumači gest Obradovića, ali ono što je sigurno je da Ševarlić nije ni u kakvom dosluhu sa liderom Dveri.

"Pozivam i kolege Obradovića, Martinovića i Sandru Božić da odstanu od štrajka glađu i tako doprinesu smirivanju političkih tenzija", rekao je Vukadinović novinarima.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović ocenio je da štrajk glađu predsednika Pokreta Dveri Boška Obradovića "računa kao pokušaj poslanika da se vrati dostojanstvo parlamentu".

"Mada je i štrajk glađu ova s.... uspela da obesmisli svojim stiroporima i lažnom patetikom", napisao je na svom Tviter nalogu Trifunović.

On je, na komentare kako bi trebalo da mu se pridruži, napisao: "rado, ali nisam narodni poslanik".

Predsednik pokreta "Dveri" Boško Obradović izjavio je danas da neće prekinuti štrajk glađu "sve dok vlast i opozicija ne sednu za pregovarački sto".

Obradović je novinarima ispred Skupštine kazao da te pregovore ne može da organizuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić jer smatra "da on nema više autoritet za tako nešto", već da bi na razgovore mogla da pozove neka istaknuta ličnost iz redova srpskog naroda i "svi bi se odazvali".

"Mora nešto da se dogodi da se promeni ovaj ritam koji vodi do građanskog rata, vlast je ta koja mora da napravi neki korak, da pozove za pregovarački sto", istakao je Obradović.

U jednom trenutku ispred Skupštine je došlo do verbalnog sukoba građana sa funkcionerima SNS-a i aktivistom vladajuće većine Simom Spasićem koji je takođe sedeo na skupštinskom stepeništu.

Gojković: Loše izrežirana amaterska priča SzS

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je na sednici parlamenta da nema potrebe za odlaganjem izbora i da "ne vidi šta će biti različito u decembru u odnosu na jun", a današnja dešavanja u Skupštini ocenila je kao "loše izrežiranu amatersku priču Saveza za Srbiju.

"Ovo je u stvari pokušaj da spreče ono što treba da se desi, a to je da izborne komisije moraju sutra da nastave prekinute izborne radnje i da Skupština donosi dobre zakone. To je svrha igrokaza Boška Obradovića i Miladina Ševarlića", rekla je Gojković i pitala "kako izgleda Ševarlićev glasač".

Ona je iznela niz optužbi na račun lidera Dveri Boška Obradovića i više puta ponovila da je on ispred skupštine doveo "narko dilere i vucibatine", a kritikovala ga je i što je primao platu od Skupštine od 100 hiljada dinara mesečno.

Predsednica Skupštine je otkrila da Boško Obradović živi na Dedinju i da je, kako je navela, "on došao iz Čačka i odmah našao stan na Dedinju i građani mu plaćaju taj stan 30.000 dinara mesečno. I ona je pitala zašto tužilac ćuti i dodala da nema veze što Obradović ima imunitet.

Poslanik Miladin Ševarlić je danas tražio da parlament pozove predsednika Srbije na sednicu da objasni jednu od svojih izjava u kojoj je poslanik Ševarlić prepoznao pripremu za priznanje nezavisnog Kosova, ali mu je predsednica isključila mikrofon i odbila da ga sasluša.

Ševarlić je nakon toga stupio u štrajk glađu, uskoro ga je podržao Boško Obradović, a potom su u štrajk glađu stupili i poslanici SNS-a Aleksandar Martinović i Sandra Božić tražeći da tužilaštvo počne da radi svoj posao i pokrene istragu protiv lidera Dveri.

Autor: FoNet, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Štrajk,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.