Radnici Azotare u štrajku, čekaju Bajatovića

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Jul.2018, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici Azotare u štrajku, čekaju Bajatovića

PANČEVO - Radnici Azotare od jutros štrajkuju u krugu fabrike, a najavljen je dolazak direktora Srbijagasa, većinskog vlasnika te fabrike, Dušana Bajatovića.

Jedna od najvećih fabrika azotnih đubriva i azotnih jedinjenja u regionu, pančevačka Azotara, odlazi u stečaj. To je tokom prošle nedelje, javnosti saopštio resorni ministar Aleksandar Antić, zbog - kako je naveo - prezaduženosti fabrike. On je najavio da će po završetku stečajnog postupka, fabrika biti >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ponuđena na prodaju. Kome i kako - nije poznato.

Dugovi HIP Azotare su se iz godine u godinu samo gomilali. Oni u ovom trenutku iznose oko 200 miliona evra, što je duplo više od vrednosti celokupne imovine, koja je procenjena na oko 100 miliona evra. Devedeset odsto dugovanja fabrike je prema JP Srbijagas.

Ipak, Azotara zapošljava oko hiljadu radnika, koji se oštro protive stečaju. Oni od 7h štrajkuju u krugu fabrike, i do sada se okupilo oko 500 radnika.

Kažu da ih je vest posebno iznenadila, jer je Azotara poslovala dobro od početka godine, i da su smatrali da je to dobar znak. Dodaju da je stečaj iznuđeno rešenje.

"Svima je jasno, naš vlasnik većinski Srbijagas, od 85 do 90 odsto, a naša najveća dugovanja su za prirodni gas koji dobijamo od Srbijagasa, i malo je neobično da vlasnik sam tera svoju firmu u stečaj i tu mora da reaguje Vlada", kaže za N1 radnik Azotare Lazar Bogosavljev.

Kaže da Vlada može da uloži sredstva ili da otpiše deo tih dugovanja. Radnici za stanje okrivljuju isključivo rukovodstvo. Navodi da traže svu dokumentaciju od menadžmenta i sastanak sa direktorom.

Dodao je da i da je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio dolazak u 11 sati u fabriku. Kaže da se radnici neće tako lako odreći svojih radnih mesta.

"Sramota je da se ovakva firma zaustavi, mi smo poljoprivredna zemlja, ova fabrika je jedini proizvođač amonijaka na Balkanu, i od vojnog je značaja, jer može i neke vrste eksploziva da pravi, i sramota je da se ona zatvori", kaže Bogosavljev.

Predstavnici sindikata Azotate su prethodnih dana poslali otvoreno pismo predsednici Vlade, Ani Brnabić i predsedniku države, Aleksandru Vučiću. Učestvovali su i na radnoj grupi sa predstavnicima Vlade, izneli svoje zahteve i od vlasti očekuju odgovore.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Stečaj u Azotari posle 15.avgusta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2018

Pančevačka Azotara će do sredine avgusta otići u stečaj, jer Vlada Srbije odnosno Srbijagas ne može više da pokriva gubitke tog preduzeća, izjavio je danas pred radnicima Azotare direktor Srbijagasa Dušan Bajtović. Dodao je da će preduzeće koje vodi pomoći da pančevačka fabrika đubriva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.