16. jul  2018. 09.54  →  18.20 | Izvor: FoNet,RTV(Dragan Vukašinović)

Stečaj u Azotari posle 15.avgusta

PANČEVO -

Pančevačka "Azotara" će do sredine avgusta otići u stečaj, jer Vlada Srbije odnosno "Srbijagas" ne može više da pokriva gubitke tog preduzeća, izjavio je danas pred radnicima "Azotare" direktor "Srbijagasa" Dušan Bajtović. Dodao je da će preduzeće koje vodi pomoći da pančevačka fabrika đubriva ponovo proradi ukoliko nađe strateškog partnera, a radnicima je savetovao da uzmu ponuđene otpremnine.

video icon

Jedna od najvećih fabrika azotnih đubriva i azotnih jedinjenja u regionu, pančevačka Azotara, odlazi u stečaj, što je prošle nedelje saopštio resorni ministar Aleksandar Antić, zbog - kako je naveo - prezaduženosti fabrike.

On je najavio da će po završetku stečajnog postupka, fabrika biti ponuđena na prodaju. Kome i kako - nije poznato.

Dugovi HIP Azotare su se iz godine u godinu samo gomilali.

azotara jpg

Oni u ovom trenutku iznose oko 200 miliona evra, što je duplo više od vrednosti celokupne imovine, koja je procenjena na oko 100 miliona evra. Devedeset odsto dugovanja fabrike je prema JP Srbijagas.

Ipak, Azotara zapošljava oko hiljadu radnika, koji se oštro protive stečaju.

Oni od jutros štrajkuju u krugu fabrike, i do sada se okupilo oko 500 radnika, javlja reporterka N1.

Kažu da ih je vest posebno iznenadila, jer je Azotara poslovala dobro od početka godine, i da su smatrali da je to dobar znak. Dodaju da je stečaj iznuđeno rešenje.

"Svima je jasno, naš vlasnik većinski Srbijagas, od 85 do 90 odsto, a naša najveća dugovanja su za prirodni gas koji dobijamo od Srbijagasa, i malo je neobično da vlasnik sam tera svoju firmu u stečaj i tu mora da reaguje Vlada", rekao je za N1 radnik Azotare Lazar Bogosavljev.

Predstavnici sindikata Azotare su prethodnih dana poslali otvoreno pismo predsednici Vlade Ani Brnabić i predsedniku države Aleksandru Vučiću. Učestvovali su i na radnoj grupi sa predstavnicima Vlade, izneli svoje zahteve i od vlasti očekuju odgovore.

Stečaj posle 15.avgusta

U pančevačku Azotaru biće uveden stečaj, ali ne pre 15. avgusta, izjavio je danas direktor Srbijagasa Dušan Bajatović posle sastanka sa radnicima i upravom Azotare.

"Ne možemo da razgovaramo sa strateškim partnerima, zbog dugovanja", izjavio je Bajatović, objasnivši kako se trenutno koristi proces privatizacije da se u narednih mesec dana sprovede socijalni program. 

"Predlažem vam sledeću varijantu - 200 evra po godini radnog staža, 100 evra će nadoknaditi Azotara uz pomoć Srbijagasa. Dakle, ako je 7.000 prosek, Srbijagas će nadoknaditi još oko 3.000 evra", rekao je Bajatović i dodao da stečajni postupak neće biti pre 15. avgusta. 

Biće ostavljeno dovoljno novca za konzervaciju fabrike, a ako proizvodnja ponovo bude pokrenuta, Bajatović je najavio da na posao neće biti vraćeni svi radnici. 

"Šta je moj savet u pogledu socijalnog programa? Prethodnih devet godina, Srbijagas je bio uz vas, ja bih uzeo socijalni program! Ako dođe do dogovora sa strateškom partnerom, pomoći će Srbijagas", rekao je Bajatović. 

Ranije je rekao da su dugovanja tolika zato što ne mogu da imaju bolje rezultate jer su bili i bombardovani i loše privatizovani.

 

Srodne vesti

Broj komentara: 1

Dijana  16. 07. 2018. | 17:37
Ma znate kome ce biti prodata, kazite slobodno???