Nov apel za oslobadjanje Sencova: Reditelj svakog trenutka može da umre (VIDEO)

Izvor: Beta, 22.Avg.2018, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nov apel za oslobadjanje Sencova: Reditelj svakog trenutka može da umre (VIDEO)

Apelu za oslobadjanje ukrajinskog reditelja Olega Sencova, koji sto dana štrajkuje gladju u ruskom zatvoru, pridružili su se i filozof Slavoj Žižek, reditelji Žak Odijar i Žan-Lik Godar i glumac Džoni Dep."Oleg Sencov može svakog minuta da umre", navodi se u apelu poznatih ličnosti objavljenom u francuskom Mondu.Oni su pozvali Evropsku uniju da izvrši pritisak na Moskvu u slučaju Sencov.Ruska policija juče je uhapsila deset osoba koje su u Moskvi tražile da Sencov bude oslobodjen.Kremlj je odbacio tvrdnje da je ukrajinskom reditelju zdravlje ugroženo. Grupa lekara ga je pregledala u ponedeljak i utvrdila da je njegovo stanje zadovojavajuće, rečeno je u Kremlju.Rodbina Sencova saopštila je juče da je reditelj na intenzivnoj bolničkoj nezi i da je u kritičnom stanju.Sencov (42), rodom sa crnomorskog poluostrva Krima koje je Rusija pripojila, započeo je u maju štrajk gladju tražeći da budu oslobodjeni svi ukrajinski "politički zatvorenici". Osudjen je 2015. godine na 20 godina zatvora zbog terorizma i šverca oružja.Njegove pristalice smatraju da je krivično gonjenje Sencova koji se oštro protivio pripajanju Krima Rusiji, politički motivisano.Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da pomilovanje nekom zatvoreniku može da bude razmotreno samo ako ga traži sam osudjenik, što Sencov odbija da učini.
Pogledaj vesti o: Štrajk,   Štrajk policije,   Evropska Unija,   Moskva,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi apel za oslobađanje Sencova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Avg.2018

Apelu za oslobađanje ukrajinskog reditelja Olega Sencova, koji 100 dana štrajkuje glađu u ruskom zatvoru, pridružili su se i filozof Slavoj Žižek, reditelji Žak Odijar i Žan-Lik Godar i glumac Džoni Dep."Oleg Sencov može svakog minuta da umre", navodi se u apelu poznatih ličnosti objavljenom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.