Nemačka bi se mogla suočiti sa sopstvenim „Majdanom“ – Medvedev

Izvor: Vostok.rs, 09.Jan.2024, 19:06

Nemačka bi se mogla suočiti sa sopstvenim „Majdanom“ – Medvedev

Nemački kancelar Olaf Šolc rizikuje da bude oteran sa funkcije zbog masovnih protesta, tvrdi bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev. Jednonedeljni štrajk širom zemlje počeo je u ponedeljak u vodećoj ekonomiji EU.
Poljoprivrednici u Nemačkoj kažu da će odluka vlade da smanji subvencije za dizel i poreske olakšice za poljoprivredni sektor mnoge od njih naterati da napuste posao. Nedostaci budžeta Berlina su direktan rezultat trošenja „astronomskih iznosa“ na Ukrajinu, tvrdi Medvedev u objavi na Iks-u (bivši Tviter). „Subvencije su okončane, a astronomski iznosi koji se troše na Ukrajinu i dalje rastu. A Nemačka je glavni finansijer“, napisao je Medvedev na Iks-u. „Ako se ovo nastavi, banderovci će izvoziti svoje dokazano oružje za majdan u Berlinu“. Zvaničnici u Moskvi, u međuvremenu, „prate [događaje] sa zlonamernim interesovanjem“, dodao je Medvedev.   Nemačko finansiranje trenutno čini polovinu ukupne pomoći EU Ukrajini, izjavio je ministar finansija Kristijan Lindner na konferenciji prošle nedelje. Kilski institut za svetsku ekonomiju (IfV) procenjuje nemačku bilateralnu pomoć Ukrajini na 23 milijarde dolara, uključujući troškove smeštaja izbeglica. Neuspeh Kijeva da postigne značajan napredak na liniji fronta prošle godine ugrozio je njegovu dugoročnu sigurnost pomoći. U SAD, republikanski poslanici su odbili da prisvoje dodatna sredstva osim ako administracija predsednika Džoa Bajdena ne pristane na ustupke u domaćoj imigracionoj politici i ne pruži realan plan za pobedu Ukrajine. U EU, Mađarska je stavila veto na plan Evropske komisije da podrži ukrajinsku vladu. U međuvremenu, nemački kancelar Šolc zabeležio je pad njegovog rejtinga. Pozivajući se na istraživanje INSA-e, Bild je u ponedeljak izvestio da 64 odsto birača u zemlji veruje da bi Šolc trebalo da se povuče i da ga zameni ministar odbrane Boris Pistorijus. Protesti farmera pokrenuli su Šolcovi pokušaji da popuni rupu od 17 milijardi evra (18,6 milijardi dolara) u budžetu za 2024. godinu, čemu je vlada od tada delimično podržavala. Bez obzira na to, Udruženje nemačkih poljoprivrednika nastavilo je sa svojim planovima za „nedelju akcije“. Demonstranti su u ponedeljak blokirali autoputeve svojim traktorima, takođe bacajući seno, stočnu hranu i stajnjak na puteve u znak prezira prema vladinoj politici. Stotine poljoprivrednih vozila okupilo se kod Brandenburške kapije u Berlinu. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Države EU treba da se ozbiljno pozabave pomoći Ukrajini – Šolc

Izvor: Vostok.rs, 09.Jan.2024

Nemački kancelar Olaf Šolc apelovao je na druge zemlje članice EU da pojačaju vojnu pomoć Ukrajini, ističući da je njegova zemlja na drugom mestu posle SAD po isporuci oružja Kijevu. Predsednik vlade je pozvao svoje kolege evropske lidere da do sledećeg meseca predstave koherentan plan o tome...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.