Martinović okončao štrajk glađu: Tužilaštvo je moralo da bude oštrije, ali ovo je prvi korak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2020, 08:15

Martinović okončao štrajk glađu: "Tužilaštvo je moralo da bude oštrije, ali ovo je prvi korak"

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović obavestio je u 15 časova novinare da prekida štrajk glađu, nakon što je tužilaštvo reagovalo povodom incidenta u petak ispred skupštine.

Prethodno, tužilaštvo je saopštilo da su podnete krivične prijave povodom incidenta ispred Skupštine Srbije u petak, 8. maja.

"Nisam previše zadovoljan ovim saopštenjem Tužilaštva, moralo je da bude mnogo oštrije i smatram da je trebalo mnogo jasnije definisati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << šta se zapravo desilo 8. maja. Ali, ovo je prvi korak, u onom što smo imali nameru da uradimo", rekao je Martinović.

On je rekao da će danas prekinuti sa štrajkom glađu.

"Ne zbog toga što smo zadovoljni ovim saopštenjem, već zato što želimo da doprinesemo smirivanju svih tenzija u Srbiji, a posebno tenzija vezanih za rad skupštine".

Martinović veruje da će nadležno javno tužilaštvo voditi postupak u skladu sa zakonom i da će oni koji su učinili teško krivično delo biti i sankcionisani u skladu sa zakonom.

Mihajlovićeva: Nadam se da više neće biti povoda da se na ovaj način iskazuje protest

Potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović izjavila je danas da je dobra vest da je šef poslaničke grupe SNS u Narodnoj skupštini Aleksandar Martinović prekinuo štrajk glađu, a da institucije treba da rade svoj posao kako nijedan slučaj nasilja ne bi prošao nekažnjeno.

"Štrajk glađu mog stranačkog kolege Martinovića je bio njegov način da iskaže svoj revolt prema nasilju lidera Dveri Boška Obradovića ispred Narodne skupštine i dobro je što je odlučio da prekine sa ovim vidom političke borbe kako ne bi dalje ugrožavao svoje zdravlje", kaže Mihajlovićeva, a navodi se u saopštenju.

Ona je navela da je važno da institucije rade svoj posao i da slučajevi nasilja ne ostanu bez reakcije nadležnih državnih organa.

"Posle jučerašnjeg apela predsednika Srbije u cilju smirivanja političkih tenzija, nadam se i da više neće biti povoda da se na ovaj način iskazuje protest protiv nasilja u politici", smatra Mihajlovićeva.

On je rekao da je cilj štrajka bio da apeluju na javno tužilaštvo da reaguje u skladu sa zakonom na to što su Boško Obradović i , kako kaže, grupa huligana koje je doveo u petak, brutalno prebili poslanika Marijana Rističevića.

Martinović je pročitao saopštenje tužilaštva koje je povodom incidenta ispred skupštine obavestilo javnost da je podneta krivična prijava protiv B.O, M.Đ, D.Đ. i S.M.

Oni se sumnjiče da su 8. maja bili među učesnicima okupljanja ispred Doma Narodne skupštine Srbije, kada je došlo do povređivanja poslanika Marijana Rističevica, nakon čega su grubo vređali i ugrozili sigurnost ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Martinović je kazao da je Srbija država koja počiva na načelu podele vlasti – zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj i dodao da svaka od tih grana vlasti mora da radi svoj posao u skladu sa Ustavom.

On je kazao da je bilo krajnje vreme da se oglasi nadležno Tužilaštvo povodom događaja ispred Doma Narodne skupštine 8. maja.

"Da li će to neko da tumači kao pritisak ili ne to je na njemu da oceni, a ovim je postignut prvi korak u tome da više niko u Srbiji posle ovoga ne može sebi da uzme za pravo da batina i linčuje nekog ko ne misli kao on", rekao je Martinović.

Naglasio je da je Skupština mesto na kome poslanici mogu da debatuju o svemu i da ponekad upute jedni drugima i po neku težu reč što nije prijatno, ali je u demokratiji legitimno.

"Ali u Srbiji ne sme da se desi da bilo ko pretuče nekoga ko mu je politički neistomišljenik", kazao je Martinović.

Ponovio je da bi on isto postupio da je nasilje učinjeno prema Bošku Obradoviću ili Draganu Đilasu ili bilo kom drugom građaninu jer, kako je istakao, nasilje ne može da bude sredstvo političke borbe.

"Da pravite sačekušu ministru ili narodnom poslaniku ispred Skupštine da biste ih vređali ili fizički napali, ne sme da se dešava u Srbiji kao što se ne dešava i ne toleriše ni u jednoj demokratskoj pravnoj državi", rekao je Martinović.

Na pitanje novinara da li je na sinoćnjem skupu ispred Skupštine bilo ugroženo zdravlje ljudi, Martinović je kazao da je najveći broj okupljenih nosio maske i rukavice i da su preduzeli sve mere da se zaštite.

"Ne vidim u tome bilo kakav problem, a opasnost uvek postoji, ali ljudi su na skupu preduzeli sve mere da se ta opasnost svede na najmanju moguću meru. Snimci pokazuju da je više od dve trećine okupljenih građana imalo neophodnu zaštitnu opremu", rekao je Martinović.

Dodao je da je to bio sponatno organizovan skup na otvorenom mestu gde su se okupili oni koji su, kaže, došli da pruže podršku borbi da se u Srbiji zaustavi divljanje i protivzakonito ponašanje onih koji su brutalno prebili Marijana Rističevića.

Upitan da li ga je zvao predsednik Aleksandar Vučić, Martinović je rekao da jeste, ali da je on odlučio da ne prekine štrajk glađu sve dok ne se oglasi nadležno Tužilaštvo.

"Ne smatram ovo nekom posebnom pobedom, ali ovo je prvi mali korak u tome da Srbiju konačno uredimo kao državu u kojoj će treća grana vlasti raditi svoj posao objektivo ne vodeći računa ko pripada kojoj političkoj stranci i da li je na vlasti ili u opoziciji", rekao je Martinović.

Predsednik Vučić pozvao je juče Martinovića i poslanicu Sandru Božić da prekinu štrajk glađu, između ostalog, i zbog toga što predstavlja neku vrstu pritiska na tužilaštvo.

Nakon toga, Božić je prekinula štrajk.

Samostalni poslanik Miladin Ševarlić juče u toku dana je prekinuo štrajk glađu koji je počeo zbog pitanja Kosova i Metohije, dok lider Dveri Boško Obradović, kao sto je najavio, nastavlja štrajk glađu.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Martinović ipak nastavlja štrajk glađu

Izvor: Blic, 12.Maj.2020

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović nastavlja štrajk glađu, uprkos pozivu predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića da ga prekine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.