Prosvetari sutra potpisuju Sporazum sa Vladom Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2011, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari sutra potpisuju Sporazum sa Vladom Srbije

BEOGRAD, NOVI SAD -

Predstavnici Vlade Srbije i tri reprezentativna sindikata prosvete potpisaće sutra Sporazum o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti i prekidu štrajka, najavljeno je iz vlade.

Sindikat prosvete "Nezavisnost" i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije odlučili su da privremeno prekinu štrajk i u načelu prihvate Sporazum, a odluku o tome tokom popodneva doneće i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Glavni odbor Granskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sindikata "Nezavisnost" odlučio je danas da privremeno obustavi štrajk. Ukoliko se i sindikat radnika u prosveti Srbije o usaglašenom sporazumu sa Vladom, večeras pozitivno izjasni, očekuje se da bi od sutra nastava mogla biti normalizovana u svim školama.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije juče je u načelu prihvatila sporazum o poboljšanju materijalnog položaja prosvetnih radnika ali kao i ostala dva sindikata traži da se izmene prve dve tačke sporazuma.

Unija štrajk privremeno prekida do 20. aprila, kada treba da se napravi prvi aneks sporazuma, dok drugi aneks treba da bude potpisan u oktobru.

Predlog Sporazuma vlade i prosvetnih sindikata predviđa da Vlada zaposlenima u prosveti koji su zbog štrajka dobili umanjenu platu, nadoknadi novac posle nadoknade izgubljenih časova.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković rekao je za RTV da je školama poslat sporazum i da bi one trebalo da donesu odluku do 18 časova, kada je sednica glavnog odbora tog sindikata.

Brajković navodi da su u sporazumu sporne dve tačke, prva je umanjenje plata zaposlenima zbog skraćenja časova, a druga se tiče povećanja zarada prosvetnih radnika gde je ponovo izbegnut konkretan dogovor. Sa tim, kako kaže, ne veruje da će se složiti nijedan od sindikata koji su u štrajku od 28. januara.

Na osnovu dosadašnjih pokazatelja izvesno je da će povećanje primanja zaposlenih u prosveti za prvi kvartal biti veće od planiranih 2,95 odsto i da će povećanje u 2011. biti veće od planiranih 7,2 odsto, što će kako je navedeno, biti precizirano u aneksu sporazuma koji će biti potpisan od 20. do 31. oktobra.

Razgovori o korekciji koeficijenta za obračun plata počeće 1. juna a završiće se do 1. oktobra kako bi primena novih koeficijenata počela 1. januara 2012. godine, navodi se u sporazumu.

Izmene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene biće zaključene do 31. maja. Preostale otpremnine za one koji su otišli u redovnu penziju u 2010. biće isplaćene do kraja septembra, a onima koji odu u 2011. do 31. decembra.


Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od danas škole rade normalno

Izvor: Danas, 31.Mar.2011

Glavni odbor GSPRS „Nezavisnost“ doneo je juče odluku da obustavi štrajk, a takav ishod očekuje se i od sastanka Glavnog odbora Sindikata radnika u prosveti Srbije, koji nije počeo do zaključenja ovog izdanja Danasa. Sve škole u Srbiji od danas bi trebalo da rade normalno.

Nastavak na Danas...

Prosvetari obustavili štrajk

Izvor: NaDlanu.com, 31.Mar.2011

BEOGRAD, 31. mart 2011. (FoNet) - Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije doneo je odluku da privremeno prekine štrajk. U saopštenju koje je potpisao predsednik Unije SPRS Leonardo Erdelji navodi se da će od 1. aprila sve škole članice tog sindikata početi sa radom po redovnim...

Nastavak na NaDlanu.com...

Kraj štrajka u prosveti

Izvor: RTS, 31.Mar.2011

Tri prosvetna sindikata odlučila da prekinu štrajk. Od sutra će, posle više od dva meseca štrajka, časovi u svim školama trajati 45 minuta. Ništa od onog što je planirano neće biti dovedeno u pitanje, pa ni prolećni raspust, kaže ministar prosvete i nauke Žarko Obradović...Glavni odbor...

Nastavak na RTS...

Od danas škole rade normalno

Izvor: Danas, 01.Apr.2011, 00:43

Glavni odbor GSPRS „Nezavisnost“ odlučio je na jučerašnjoj sednici da prekine štrajk, dok je Sindikat radnika u prosveti Srbije privremeno obustavio štrajk do potpisivanja aneksa sporazuma sa Vladom Srbije, što se očekuje oko 20. aprila.

Nastavak na Danas...

Normalizacija nastave od danas?

Izvor: B92, 01.Apr.2011

Beograd -- Ministar prosvete najavio normalizaciju nastave u školama od danas, a sindikati prosvete od ponedeljka, jer traže izmene teksta sporazuma koji nudi Vlada...Posle Unije Sindikata prosvetnih radnika i sindikata Nezavisnost takvu odluku je doneo i Sindikat radnika u prosveti, na sinoćnjem...

Nastavak na B92...

Prosvetari obustavili štrajk

Izvor: Blic, 01.Apr.2011

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije doneo je odluku da privremeno prekine štrajk...U saopštenju koje je potpisao predsednik Unije SPRS Leonardo Erdelji navodi se da će od 1. aprila sve škole članice tog sindikata početi sa radom po redovnim rasporedima sa časovima u trajanju...

Nastavak na Blic...

Ministarstvo prosvete i sindikati potpisali sporazum

Izvor: Studio B, 01.Apr.2011

Posle više od dva meseca, nastava u školama u Srbiji od danas normalizovana i časovi traju 45 minuta...Ministarstvo prosvete i tri reprezentativna sindikata obrazovanja potpisali su danas u Beogradu sporazum, čime su se stekli uslovi za normalizaciju nastave u školama i za isplatu nadoknade zaposlenima...

Nastavak na Studio B...

ŠTRAJK PROSVETARA PREKINUT, ČASOVI 45 MINUTA

Izvor: Kurir, 01.Apr.2011

BEOGRAD - Posle više od dva meseca, nastava u školama u Srbiji danas će biti normalizovana i časovi će trajati 45 minuta pošto su sva tri reprezentativna sindikata prosvete donela odluku o prekidu štrajka...Sindikati će, kako je najavljeno, danas sa predstavnicima Vlade Srbije potpisati Sporazum...

Nastavak na Kurir...

Sporazum sa prosvetarima

Izvor: RTS, 01.Apr.2011

Predstavnici Vlade i tri sindikata prosvete potpisali su sporazum, čime je okončan dvomesečni štrajk nastavnika. Sporazum predviđa da plate prosvetnih radnika budu povećane za prvi kvartal više od planiranih 2,95 odsto, a za celu godinu više od 7,2 odsto. ..Posle više od dva meseca, nastava...

Nastavak na RTS...

Šta su se dogovorili ministar i prosvetari

Izvor: Mondo, 01.Apr.2011

Posle više od dva meseca, nastava u školama u Srbiji danas je normalizovana i časovi traju 45 minuta, pošto su sva tri reprezentativana sindikata prosvete donela odluku o prekidu štrajka.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.