DVA VELIKA ŠTRAJKA Radnici Fijata i Goše pregovarali 50 METARA JEDNI OD DRUGIH

Izvor: Blic, 20.Jul.2017, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DVA VELIKA ŠTRAJKA Radnici "Fijata" i "Goše" pregovarali 50 METARA JEDNI OD DRUGIH

U pregovorima predstavnika vlade, poslovodstva Fijata i zaposlenih oko 11 sati je odredjena pauza, a ministar privrede Goran Knežević iskoristio je tu priliku da se pridruži razgovorima rukovodstva i štrajkača Goše sa predstavnicima Ministarstva privrede.

Sudbina dva velika štrajka, koja su pogodila Srbiju u poslednjih nekoliko meseci, u fabrikama Fijat i Goša, rešavaju se, naime, u dve zgrade vlade u Beogradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u sedištu vlade u Nemanjinoj 11 i u drugoj zgradi vlade udaljenoj oko 50 metara.

Kako je Knežević rekao reporteru Tanjuga, razgovori u Vladi Srbije sa Fijatom nastaviće se za oko sat vremena.

Prva runda tih trojnih pregovora održana je juče, a prema prvim ocenama razgovori su bili konstruktivni.

Predstavnici kompanije FKA Kragujevac izazili su spremnost organizovanja posebne Komisije, u kojoj će učestovovati i predstavnik štrajkačkog odbora, a koja će imati za cilj da se izvrši analiza svih procesa rada u toj kompaniji radi eventualne optimizacije poslovanja i ispravljanja svih mogućih nedostataka.

Kada je reč o štrajku u Fabrici šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke, glavna tema današnjih razgovora, prema rečima direktor tog preduzeća Milutina Šćepanovića, biće obustava štrajka i početak proizvodnje.

On je istakao da Goša ima novac i da očekuje postizanje dogovora o prekidu štrajka koji traje već 114 dana. Radnici "Goše" su već skoro četiri meseca u štrajku zbog neisplaćenih zarada, a traže i uplatu poreza i doprinosa, i povezivanje staža.

Radnici "Goše" ipak nastavljaju štrajk

Prva runda pregovora poslovodstva i štrajkača u Fabrici šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke završena je danas, ponudom više opcija radnicima, koji su poručili da će ipak nastaviti štrajk.

"Razgovori su počeli, imamo dosta opcija na stolu koje ćemo razmatrati sutra na novom sastanku u Ministarstvu privrede", rekao je predsednik štrajkačkog odbora Milan Vujičić.

On je, u izjavi novinarima, dodao da će, dok sve ne bude razjašnjeno, četiri radnika, medju kojima je i on, nastaviti štrajk glađu.

Vujičić je rekao da će sutra videti kakav će biti stav ministra privrede Gorana Kneževića, koji je prisustvovao današnjem sastanku.

Vujičić je podsetio da je njihov glavni zahtev da se radnicima daju neisplaćene zarade od maja 2015.

Direktor Goše Milutin Šćepanović rekao je Tanjugu posle sastanka da je najvažnije da su počeli pregovori i da postoje načini da se reše problemi. On je rekao da je načelni dogovor da se ne daju konkretnije izjave za medije.

Gošu je privatizovala 2007. godine slovačka firma ŽOS Trnava, a sadašnji vlasnik je Lisnart holdings limitid sa Kipra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.