BES SE ŠIRI EVROPOM KAO KUGA: Ustali i poljoprivrednici ove zemlje! Masovni štrajkovi najavljeni širom EU, a jedna država je u OZBILJNOJ PANICI

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Feb.2024, 22:36

BES SE ŠIRI EVROPOM KAO KUGA: Ustali i poljoprivrednici ove zemlje! Masovni štrajkovi najavljeni širom EU, a jedna država je u OZBILJNOJ PANICI

Poljoprivrednici u zemljama EU poslednjih meseci protestuju zbog agrarne politike Unije, niskih cena svojih proizvoda i ukidanja subvencija za gorivo namenjeno poljoprivredi

Stotine čeških poljoprivrednika stigle su danas svojim traktorima u Prag, gde protestuju zbog neslaganja sa poljoprivrednom politikom Evropske unije i čeških vlasti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
U češku prestonicu stiglo je više od 500 traktora, a pristiže još vozila, prenosi češki portal Novinki.

Okupljeni poljoprivrednici su zviždali dok je ministar poljoprivrede Marek Viborni ulazio u zgradu resornog ministarstva.

Protest organizuju Sindikat radnika u poljoprivredi i Asocijacija slobodnih sindikata, a portparol poljoprivrednika Danijel Šterzik izjavio je da demonstranti zahtevaju da se "vlada izjasni da li želi da preduzme korake za spas češke poljoprivede".

.

Češki premijer Petr Fijala komentarisao je danas proteste farmera u ovoj zemlji.

Sasvim neverovatno, on je izjavio da su farmeri koji protestuju protiv poljoprivredne politike EU, ekoloških zahteva i visokih cena enerije "pristalice Rusije"?!

Za ovu nedelju planirano je nekoliko masovnih štrajkova i protesta poljoprivrednika. Poljski farmeri planiraju da sutra potpuno blokiraju granicu sa Ukrajinom.

Njihove grčke kolege nameravaju u sredu dadođu u Atinu traktorima.

U sredu farmeri u Španiji održavaju "Veliku manifestaciju traktora". A na njoj će biti blokirano nekoliko lokacija.

Koordinisana obimna akcija  poljoprivrednika iz centrale i istočne Evrope planirana je za 22. februar.

Evropa je u velikoj panici pošto se 24. februara u Parizu organizuje Poljoprivredni sajam.

Prema prognozama stručnjaka, sajam u Parizu mogao bi da se pretvori u žestok sukob vlasti i farmera.

Slogan pod kojim će poljoprivrednici izaću na sajam je: "Nema poljoprivrednika, nema hrane, nema budućnosti".

Ono što stručnjaci stavljaju kao glavnu prednost poljoprivrednicima jeste da oni osećaju podršku naroda.

Izvor: Srbija Danas/24sedam/Preneo: P.S.
Pogledaj vesti o: Štrajk,   Cena goriva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.