Verbić i sindikati različito o broju škola u štrajku

Izvor: Blic, 19.Feb.2015, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbić i sindikati različito o broju škola u štrajku

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da u Srbiji štrajkuje oko 300 škola, skraćenjem časova na 30 minuta, dok Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) navodi da je u štrajku 500 škola i da postoji mogućnost da se taj broj poveća.

Verbić je nakon sastanka da predstavnicima dva sindikata koji su kolektivni ugovor i Sporazum o normalizaciji stanja u prosveti potpisali 11. februara, istako da kolektivni ugovor važi za sve zaposlene u prosveti. Sporazum koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predložila Vlada prihvatili su Sindikat obrazovanja Srbije i sindikat Nezavisnost, dok su ga SRPS i Unija sindikata prosvetnih radnika ocenili neprihvatljivim i najavili nastavak

štrajka.

Na pitanje da li će biti moguće nadoknaditi časove izgubljene u štrajku, Verbić je rekao da to neće biti moguće.

"Prošli smo granicu kada su časovi mogli da budu nadoknađeni. Časovi od 30 minuta nisu dobro rešenje. Nažalost, to stoji u zakonu i to jeste zakonski štrajk, ali definitivno na štetu svih nas", rekao je Verbić.

Ministar je naglasio da ove godine u prosveti mora da se sprovede racionalizacija i da su sami sindikati tražili da se konačno uradi nešto po pitanju ukrupnjavanja norme časova. SRPS optužio je danas ministra Verbića da je kriv za nastavak štrajka i dodatni gubitak nastave u školama.

"Ministar prosvete Srđan Verbić je, tokom tromesečnih pregovora sa četiri sindikata prosvete, pokazao su da nije dorastao situaciji u kojoj većina škola štrajkuje i kada je nastava trajno poremećena", navodi se u saopštenju tog sindikata.

Kako se ističe, Verbić nije imao strategiju pregovaranja i rešavanja prolema zaposlenih u prosveti.

"To što nije imao, ministar Verbić je formulisao u 'nema para, imajte razumevanja za državu, ne sme u sporazum nikakva brojka jer će MMF da poludi, Vlada se neće složiti...'", navodi se u saopštenju.

Sindikat radnika u prosveti ocenio je da se ministar tokom pregovora pridržavao jedino toga da bila je namera da se nipošto ne obaveže prosvetnim radnicima na bilo kakvo povećanje plate u sledeće dve godine.

SRPS je krtikovao i dva sindikata koji su prhvatili Sporazum ocenivši da su tokom pregovora "izabrali mekanu i pomirljivu opciju".
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kolektivni ugovor važi za sve

Izvor: Danas, 20.Feb.2015, 11:49

Beograd - Iako su poseban kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika potpisala dva od četiri reprezentativna sindikata obrazovanja, on će važiti za sve, poručio je juče ministar prosvete Srđan Verbić, na sastanku sa predstavnicima GSPRS “Nezavisnost” i...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.