Verbić: Spremni već sutra da potpišemo ugovor

Izvor: Radio 021, 23.Apr.2015, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbić: Spremni već sutra da potpišemo ugovor

Dva sindikata u prosveti odlučila su da prekinu petomesečni štrajk nakon potpisivanja sporazuma, a ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da je to ministarstvo spremno da već sutra potpiše sporazum o mirnom rešavanju spornih pitanja.

Unija prosvetnih radnika Srbije juče je odlučila da prekine štrajk, nakon potpisivanja ponuđenog Sporazuma o mirnom rešavanju spornih pitanja, dok se Sindikat radnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u prosveti Srbije priprema za okončanje štrajka, ali tek pošto potpiše Poseban kolektivni ugovor s Ministarstvom prosvete.

Kada je reč o Posebnom kolektivnom ugovoru, ministar Verbić je za B92 rekao da se nada da će on biti potpisan već početkom iduće sedmice.

"Ugovor mora da prođe Vladu, Vlada mora da se saglasi sa tim, i druga dva sindikata koja su ga već potpisala moraju da daju svoju saglasnost da bismo mogli da potpišemo taj kolektivni ugovor. Iskreno se nadamo da će to biti već početkom sledeće nedelje", rekao je Verbić.

Govoreći o jučerašnjem obraćanju odborima dva sindikata, Verbić kaže da je ključna razlika u odnosu na prethodne razgovore bilo to što su mu dozvolili da se obrati odborima sindikata.

"Isto ono o očemu smo pričali u februaru i sada je na stolu", rekao je Verbić i dodao da su razgovorali otvoreno kako bi bilo jasno šta je to što vlada može da ponudi i šta sme i može ministar da obeća.

Verbić je rekao da će se boriti za zahteve prosvetara, ali da kao ministar ne može da obeća da će biti povećanje plata jer o tome, naveo je, odlučuje Vlada.

"Ministar nema mogućnost ni da smanji platu ni da je poveća", rekao je Verbić i naveo da je juče ponudio sindikatima da se bore zajedno i to za sistemsko rešenje. Upitan kako će se nadoknaditi izgubljeno ako se potpiše sporazum i nastava ponovo normalizuje, Verbić kaže da je vrlo teško nadoknaditi nešto što je propušteno pet meseci i da je sada na direktorima škola da naprave plan nadoknade, a na sindikatima da u tome pomognu. "Sada treba imati u vidu đake i to šta može za njih maksimalno da se uradi", rekao je Verbić navodeći da su radne subote jedna od opcija za nadoknadu nastave.

Prema njegovim rečima, sada je na direktorima škola da odluče da li će biti povećan broj časova dnevno, da li će biti radne subote ili produžetak školske godine za dan, dva tri. "Iskreno, ne bih voleo da đak još neki dan mora da ide u školu", rekao je Verbić.

Povodom probne male mature koja će se spovesti za vikend, Verbić kaže da ona služi da pre svega đaci i nastavnici vide koliko su dobro uradili posao za završni ispit, i prilika za učenike da provere svoje znanje. Verbić ih je pozvao da maksimalno učestvuju u probnoj maloj maturi.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.