VIDEO: U petak štrajk upozorenja prosvetara, u 500 škola skraćeni časovi

Izvor: Radio 021, 14.Mar.2017, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: U petak štrajk upozorenja prosvetara, u 500 škola skraćeni časovi

Časovi u 500 osnovnih i srednjih škola, u kojima je većinski sindikat Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, u petak će biti skraćeni na 30 minuta zbog štrajka.

Kako su najavili u USPRS, ovo će biti samo štrajk upozorenja, a istog dana će se održati i protest ispred Vlade Srbije. Prosvetari traže ispunjenje odredbi iz Sporazuma o rešavanju spornih pitanja koji je potpisan 2015. godine, kada je prekinut njihov najduži >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << štrajk.

"Ušli smo u štrajk 2014. godine iz istih ovih razloga, smanjenja plate, platnih razreda, pregovora o posebnom kolektivnom ugovoru. I dobismo posle pet i po meseci Sporazum o rešenju spornih pitanja. I šta se desilo? I dalje je u fioci. Kažu da ne mogu da ga ispune jer imaju Zakon o budžetu, kojim ne smemo da isplatimo. Vlado Republike Srbije uozbilji se, jer si sama potpisala nešto što ne možeš da ispuniš", poručila je predsednica USPRS Jasna Janković.

Upravo je uvođenje platnih razreda bio jedan od razloga zbog kojeg su prosvetari prekinuli štrajk. Međutim, država svoje obećanje ni posle dve godine nije ispunila.

U Uniji su ukazali i na to da nije sprovedena ni isplata nagrada ili pomoći za zaposlene u prosveti, iako je obećano da će ušteđevina koju sami naprave u sistemu biti dodeljena zaposlenima.

Prosvetari će se u petak u 11 časova okupiti ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu i zahtevati prijem kod premijera Aleksandra Vučića.



Autor: 021.rs/ Foto: Pixabay
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Skraćeni časovi

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.