Izvor: Blic, 13.Nov.2009, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ponedeljak štrajk upozorenja u školama članicama US

Škole članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije stupiće u ponedeljak, 16. novembra, u štrajk upozorenja, zbog loših i neprimenljivih odredbi Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i započete racionalizacije bez odgovarajućeg plana i programa, najavila je danas Unija sindikata.

Kako je izjavio Miodrag Skrobonja iz Unije, škole neće raditi prvi čas u jutarnjoj i popodnevnoj smeni i umesto nastave zaposlenima će biti pročitan letak i delovi iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << knjige Kritike o Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, čiji su autori članovi Unije.

"Rukovodstvo tog sindikata zakazalo je za ponedeljak i konferenciju za novinare, na kojoj će biti saopšteni podaci o broju škola učesnica u štrajku upozorenja, iznete primedbe na Zakon i ukazano na probleme u procesu racionalizacije", rekao je Skrobonja i podsetio da je štrajk prvobitno zakazan za 9. novembar, ali da je odložen zbog produženja jesenjeg raspusta i širenja novog gripa.

U Uniji smatraju da pri donošenju Zakona, koji je stupio na snagu u septembru, nije bilo javne i stručne rasprave, nisu prihvaćene sugestije, primedbe i amandmani sindikata, kao i da se racionalizacija, i pored činjenice da je uputstvo o formiranju odeljenja doneto letos, ne sprovodi, ili se to čini selektivno, od grada do grada.

Posebno pitanje je samovolja direktora, koji, kako ističu u Uniji, po nekim svojim kriterijumima određuju tehnološke viškove, nekažnjeno raspisuju konkurse i zapošljavaju nove ljude.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.