Sutra nastavak pregovora sa sindikatima prosvete

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2011, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra nastavak pregovora sa sindikatima prosvete

BEOGRAD -

Predstavnici Vlade i četiri reprezentativna prosvetna sindikata najverovatnije će sutra, u sredu, nastaviti pregovore o zahtevima sindikata.

Ako zahtevi ne budu ispunjeni, sindikat preti štrajkom od petka, 28. januara.

Kako je agenciji Beta rečeno u Ministarstvu prosvete, vreme početka pregovora biće poznato sutra.

Štrajk skraćenjem nastave Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" počeo je juče, dok ostala tri reprezentativna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sindikata najavljuju štrajk za 28. januar.

Tri sindikata, Nezavisnost, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije, najavila su potpunu obustavu rada od 28. februara, dok Sindikat obrazovanja Srbije najavljuje skraćenje nastave na 30 minuta.

Četiri reprezentativna sindikata dostavila su Ministarstvu prosvete proračun za njihove zahteve po kome je potrebno 20 milijardi dinara više nego što je predviđeno budžetom za obrazovanje.

Oni traže da plate prosvetnih radnika na kraju godine budu veće za 24,5 odsto za šta je potrebno dodatnih osam milijardi dinara. Za isplatu jubilarnih nagrada za prethodne dve godine potrebna je jedna milijarda, zatim 300 miliona dinara za isplatu otpremnina kolegama koji su još pre godinu dana otišli iz prosvete.

Sindikati traže i da odmah počnu pregovori o izmeni uredbe o koeficijentima zaposlenih u prosveti.

Preostalih 10,7 milijardi dinara sindikati traže za socijalni program i poboljšanje uslova rada, odnosno za investiranje u oblast obrazovanja.

Ministarstvo prosvete je predvidelo 114 milijadri dinara u budžetu, a sindikati traže da sredstva za prosvetu budu 134 milijade dinara.

Štrajk skraćenjem časova na 30 minuta danas je nastavljen u 147 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo prosvete Srbije, dok u sindikatu "Nezavisnost" tvrde da su u štrajku 263 škole.

Predstavnici sindikata su upozorili da ako štrajk počne, nastave neće biti u oko 1.500 škola u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.