Studentima da Obama plati školarine

Izvor: B92, Tanjug, 24.Nov.2010, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studentima da Obama plati školarine

Beograd -- Ministar prosvete Žarko Obradović je ponovio da država nema novca da plati školarine svim studentima sa 48 sakupljenih bodova. Akademci najavljuju štrajk glađu.

Nakon neuspešnih protesta, studenti nekoliko fakulteta u Beogradu najavili su štrajk glađu, kako kažu, sve do ispunjenja zahteva.

Na ovako radikalan potez odlučili su se jer je njihov protest ispred sedišta Vlade Srbije, koji je juče izazvao saobraćajni kolaps u tom delu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grada, okončan bez dogovora.

Ministar prosvete Žarko Obradović je u emisiji "Kažiprst" ponovio da Ministarstvo nema novca da plati školarinu svima koji sakupe 48 bodova za upis u narednu godinu.

Nezadovoljni studenti i dalje nemaju priliku da razgovaraju sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem.

Oni su juče tražili i prijem kod ministarke finansija Diane Dragutinović i ministra ekonomije Mlađana Dinkića. Međutim, oboje su bili u skupštinskoj sali i raspravljali o rebalansu budžeta.

Ministar prosvete Žarko Obradović za B92 kaže da je studentima već dovoljno izašao u susret, iako ih niko u njegovom Ministarstvu juče posle više sati čekanja na ulici nije primio.

"Ja samo mogu da kažem ono što sam već i rekao da mi stvarno nemamo para, za sve studente na svim nivoima studija. Meni je jako žao, ali to je činjenica", poručuje on.

"Nema zato što mi imamo jedan kolač, taj kolač je toliki koliki je, svetska ekonomska kriza pogađa i nas, naš budžet je limitiran i mi ta sredstva pokušavamo da izdvojimo na najbolji mogući način. Nema novca, to je suština, i suština je nešto što ne stoji u javnosti", kaže on.

"Mi smo menjali Zakon dva puta, čak i sada krajem prošle školske godine. Mi smo stvorili uslov da smanjenjem broja bodova i povećanim brojem rokova da što veći broj studenata stekne uslov, neki su to shvatili kao prohodnost na budžet", navodi ministar prosvete.

Opširnije o gostovanju ministra Obradovića u "Kažiprstu" RTV B92 možete čitati u posebnoj vesti.

Studenti radikalizuju proteste

Nakon jučerašnjeg neuspeha, studenti neće ponovo protestovati blokiranjem ulica i okupljanjem ispred ministarstava, već od sutra najavljuju radikalnije mere.

Kakvi su njihovi planovi za B92 objašnjava Mia Popović sa Fakulteta političkih nauka.

"U četvrtak je isplanirano da se studenti ovih fakulteta i viših škola okupe ispred Vlade Republike Srbije i da počnu štrajk glađu, koji će trajati onoliko koliko bude trebalo Vladi, ministrima i ministarstvima da se dogovore u vezi sa našim zahtevima", najavljuje ona.

"Dokle god naša odluka ne bude doneta, odnosno zahtev za oslobađanje od školarine za 48 bodova , do tog trenutka trajaće štrajk glađu studenata fakulteta i viših škola", poručuje Mia.

Student prodekan Geografskog fakulteta Dejan Petrović naveo je da predstavnici studenata u više navrata nisu naišli na razumevanje nadležnih.

Takođe, Petrović je ponašanje pomoćnika ministra prosvete za visoko obrazovanje Slobodana Jaukovića, koji je prošle nedelje primio studente, ocenio kao "krajnje bezobrazno".

"U principu on je pokušao da prebaci loptu na fakultete kako su fakulteti odgovorni za to, ali u principu je Ministarstvo odgovornije od fakulteta. Jer je organ iznad njih, jer ide Ministarstvo, Rektorat pa tek onda fakulteti. Fakulteti nemaju takvu autonomiju da bi mogli da odlučuju o takvim stvarima", podseća Petrović.

"Jednostavno smo tražili od Ministarstva da nam plati školarinu, a on je na to rekao da se obratimo Miškoviću da nam plati školarinu ili ako smo već tako demokratski nastrojeni da se obratimo Obami za plaćanje školarine", tvrdi on.

Na protestu ispred Vlade bilo je preko pet stotina akademaca, ali se još ne zna tačan broj studenata koji će započeti štrajk glađu.

Organizatori skupa očekuju da ih neće biti više od sto, jer je manji broj studenata spreman na ovako radikalan potez.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.