Stigle nove najave za štrajk

Izvor: B92, 02.Feb.2011, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigle nove najave za štrajk

Beograd -- Posle prosvetara koji štrajkuju 5 dana, stigle najave da će im se pridružiti Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i Nezavisni sindikat policije.

Do sada je najdalje u protestima otišao radnik novopazarskog "Iskra metala" Halko Društinac, koji je zakucao sebi esker u ruku.

Nezavisni sindikat policijaca je najavio štrajk za četvrtak 3. februar.

Predsednik tog sindikata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Velimir Barbulov kaže za B92 da policajci zahtevaju povećanje plata za 40 odsto, potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora koji je prihvatljiv za zaposlene, izmene Zakona o policiji i bolju opremu.

Barbulov dodaje da će policajci u štrajku poštovati zakonski minimum rada.

„Policija neće obavljati redovne patrolne zadatke koji su preventivnog karaktera, nego će izlaziti samo na stvari koje ne mogu da odlažu izvršenja, a to su izvršavanje javnog reda i mira u većem obimu, kada su u pitanju teža krivična dela i sve ostalo što ugrožava ličnu i imovinsku bezbednost građana i javnih objekata", kazao je on.

„Biće manjih problema oko brzine izdavanja ličnih dokumenata i putnih isprava, jer će se uglavnom izdavati dokumenta po hitnosti, iz humanitarnih razloga i iz drugih razloga koji ne mogu da trpe odlaganje", dodao je Barbulov.

Za to vreme, medicinari traže hitan sastanak s predstavnicima vlade kojima žele ponovo da predstave svoje materijalne probleme.

Predsednica sindikata Branislava Plančak podseća da su još u decembru od vlade zahtevali uvećanje osnovica za obračun plata, sredstva za neisplaćene jubilarne nagrade, ali se osim ostavke ministra Milosavljevića, od tada ništa nije dogodilo.

„Nas ovog puta uopšte ne interesuje da li imamo ministra ili ne. U ovom slučaju ne vidimo da je ministar zdravlja uopšte bitan za ove stvari koje se tiču poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u zdravstvu", objašnjava ona.

Plančakova kaže da su zaposleni u zdravstvu svoje zahteve izneli pre zaposlenih u prosveti, koje podržavaju.

„Naravno da ne možemo da se složimo da samo oni dobiju, ako ga uopšte i bude, povećanje. I naše su plate male i naravno da ćemo tražiti da se one povećaju i da ćemo upotrebiti sva sredstva sindikalna da bi došli do cilja", dodala je ona.

Podsetimo, da u Srbiji obustavom rada i skraćivanjem nastave štrajkuje većina škola. Nadležni su prosvetarima ponudili 4 milijarde dinara za ispunjenje zahteva, koje oni smatraju nedovoljnim i traže osam milijardi. Očekuje se da će pregovori dve strane biti nastavljeni danas.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk policije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.