Protivzakonito ili građanska neposlušnost?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2014, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protivzakonito ili građanska neposlušnost?

Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić ponovo je danas ocenio da je obustava nastave koju najavljuju sindikati prosvetnih radnika protivzakonita.

"Dogovor s nekim ko najavljuje borbu protiv zakona, nije moguć. Dogovaraćemo se samo za ono što je u okviru zakona", kazao je Verbić novinarima prilikom današnje posete Kuršumliji.

Sindikati prosvetnih radnika najavljuju celodnevnu obustavu nastave 22. decembra, a u međuvremenu štrajkuju u zakonskim okvirima, skraćenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << časova na 30 minuta.

Prosvetari traže da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru, a iz vlade tvrde da je taj zahtev nemoguće ostvariti.

Uporedo sa štrajkom traju pregovori o posebnom kolektivnom ugovoru za narednu godinu, a prosvetari traže i da se oroči uređenje platnih razreda u javnom sektoru. Time bi, kako tvrde, bile isključene situacije da nastavnici, s visokom stručnom spremom, budu manje plaćeni od vozača u pojedinim državnim službama.

Pomoćnica ministra prosvete Srbije Zorana Lužanin izjavila je danas da joj je teško da zamisli da bi zbog štrajka prosvetnih radnika, deca mogla da ostanu bez knjižica i zaključenih ocena. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je danas da poziv prosvetnim radnicima da 22. decembra na jedan dan u potpunosti obustave nastavu predstavlja vid građanske neposlušnosti.

Zorana Lužanin je za Radio-televiziju Srbije rekla da bi potpuna obustava rada koju prosvetari najavljuju za 22. decembar bila protivzakonita.

Ona je precizirala da se razgovori s predstavnicima sindikata vode gotovo svakodnevno i da se radi na nalaženju najboljeg rešenja.

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvete odlučili su da se štrajk u prosveti nastavi skraćenjem časova na 30 minuta, a da se 22. decembra zaoštri jednodnevnom obustavom rada.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković rekao je juče agenciji Beta da će nakon toga, ako ne bude pomaka u pregovorima, biti odlučeno da li će nastavnici zaključiti ocene učenicima i podeliti knjižice.

Četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti - Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", Samostalni sindikat, Unija prosvetnih radnika i Sindikat obrazovanja, od 17. novembra štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta.

Sindikati traže i da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru za 10 odsto, uvođenje platnih razreda kao i hitne pregovore o kolektivnom ugovoru.

Obustava nastave u prosveti je vid građanske neposlušnosti

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je danas da poziv prosvetnim radnicima da 22. decembra na jedan dan u potpunosti obustave nastavu predstavlja vid građanske neposlušnosti.

"To je institucija ustanovljena u 19. veku, pa je red da je Srbija otkrije u 21. veku", kažu u tom sindikatu i podsećaju da posle gotovo četiri nedelje zakonskog štrajka, država pokazuje "krajnju nezainteresovanost za svoje učitelje, nastavnike i profesore".

I pored toga što više u 1.100 škola u Srbiji štrajkuje, niko ne traži rešenje, a najmanje oni koji mogu da ga pronađu - ministar finansija Dušan Vujović, ministarka lokalne samouprave Kori Udovički i ministar prosvete Srđan Verbić, naveo je taj sindikat.

Povodom izjave ministra prosvete da ne postoji mogućnost izuzeća prosvetnih radnika od smanjenja plata, koje su ispod republičkog proseka, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je saopštila da zaposleni u obrazovanju ne žele ništa drugo do doslednu primenu mera štednje, po odluci Vlade Srbije.

Sindikat smatra da su za izuzimanje od smanjenja plata potrebne uštede u okviru projektovanog budžeta za prosvetu.

"Ministar Verbić, prilikom razgovora sa sindikatima, izgleda - nije pažljivo slušao. Novac postoji, uštede su moguće, nedostaje samo jedno - dobra volja", navedeno je u saopštenju sindikata.

Ukoliko se ne završi prvo polugodište u školama, ne može da počne ni drugo, kažu u Sindikatu radnika u prosveti Srbije. Prosvetari ne odustaju od svojih zahteva, časovi u većini škola i dalje traju 30 minuta. Najavljeni celodnevni štrajk za 22 decembar ostaje, a stanje u školama će se normalizovati kad ministarstvo ispuni uslove štrajkača.

Prva beogradska gimnazija, jedna je od škola u kojoj štrajka nema. Kako saznajemo, postoji mogućnost da se štrajkačima pridruže od ponedeljka, posle dogovora sa sindikatom. S druge strane, Peta beogradska gimnazija ima časove u trajanju od po 30 minuta. Mogućnost da đačke knjižice ne dobiju, po planu za prvo polugodište, ne raduje učenike.

Problem nezaključivanja ocena za prvo polugodište, brine i roditelje.

Ministar prosvete, Srđan Verbić nekoliko puta je ponovio da nema novca za izuzimanje prosvetnih radnika iz smanjenja plata, ali i sindikalci ponavljaju svoju priču.

"Ukoliko se Vlada ne dozove pameti, odnosno ministarstvo finansija i ministarstvo privrede da nam izađu u susret, onda će biti radikalne mere, a to su nezavršetak školske godine. Znači neće se završiti polugodište i deca neće dobiti ocene", kaže Slobodan Brajković, Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Brajković kaže da očekuju nove sastanke sa ministrom Verbićem i nadaju se da će do zajedničkog rešenja doći, što pre. Od svojih uslova ne odustaju, jer kako kaže, nemaju šta da izgube. Đaci? Zaključak je da u celoj priči, upravo oni najviše gube.


Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lužanin:Učenici ne bi smeli da ispaštaju zbog protesta

Izvor: Press, 11.Dec.2014

Pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin rekla je danas da bi potpuna obustava rada u školama bila kršenje zakona i da učenici ne bi smeli da ispaštaju zbog protesta nastavnika. . "Razumemo probleme nastavnika, razgovori...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.