Izvor: B92, 10.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest prosvetara u Rumuniji

Bukurešt -- U Rumuniji se održava štrajk upozorenja prosvetnih radnika, koji prete generalnim štrajkom zbog odluke vlade da ne primeni zakon o povećanju plata za 50 odsto.

Prosvetari započinju dvočasovni štrajk upozorenja, a njihovi predstavnici će posle podne protestovati ispred sedišta Vlade i rumunskog parlamenta, tokom rasprave o poverenju vladi Kalina Popeskua Taričeanua.

U Rumuniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sindikati prete da će organizovati generalni štrajk krajem meseca, uoči parlamentarnih izbora, ako Vlada ne povuče svoju hitnu uredbu o odlaganju povećanja plata do aprila 2009. godine.

Povećanje plata i protivljenje premijera Taričeanua da primeni zakon izglasan u parlamentu glavna su tema predizborne kampanje.

Početkom oktobra, na inicijativu opozicione Socijaldemokratske partije, rumunski parlament izglasao je zakon o povećanju plata za 50 odsto u prosveti.

Premijer je tada izjavio da je to jedna "neodgovorna, populistička i politikantska" mera uoči izbora, koja je ekonomski neodrživa i ugrožava dalji razvoj rumunske ekonomije, posebno sada, u okolnostima svetske krize.

Predsednik Trajan Basesku potpisao je taj zakon.

U rumunskom parlamentu danas posle podne održava se rasprava o zahtevu opozicione Demokratske-liberalne partije da se obori Vlada jer, kako se navodi, "flagrantno krši Ustav i zakone blokiranjem odluke parlamenta o povećanju plata za polovinu u prosveti".
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.