Protest i u drugom polugođju,štrajkačima se ne odbija plata

Izvor: Press, 19.Jan.2015, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest i u drugom polugođju,štrajkačima se ne odbija plata

Za većinu školske dece u Srbiji sutra počinje drugo polugodište, a u Ministarstvu prosvete tvrde da zbog protesta nijedan učenik nije ostao bez zaključenih ocena, dok sindikati podsećaju da se štrajk nastavlja i ističu da za štrajkače neće biti odbijanja od zarade.
"Nastava u prvom polugodištu završena je regularno, a ocene su u svim školama na teritoriji Srbije zaključene", rečeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je Tanjugu u Ministarstvu prosvete, uz podsećanje da je za vojvođanske đake nastava počela prošle nedelje.

U većini škola nastava će se od sutra odvijati uobičajeno, sa časovima od 45 minuta, međutim, jednom broju škola, zbog štrajka sindikata prosvete, časovi će biti skraćeni na 30 minuta.

Štrajk traje dva meseca, a čelnici sindikata tvrde da ne protestuju samo zbog plate nego i zbog uslova rada, a ovoga puta, kako kažu, i zbog nepravde.

Najavljuju da će za školsku slavu, Svetog Savu, ponovo organizovati protestno okupljanje i, kako su najavili, marš na Beograd.

Iz Ministarstva prosvete podsećaju i da su razgovori o posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u školama i domovima učenika, kao i u vezi sa prekidom štrajka u toku. 

Nova runda pregovora treba da se održi u sredu, 21. januara, a ocekuje se da će tokom ove nedelje biti usaglašen PKU.

Inače, tekst PKU bio je usaglašen tokom decembra između Ministarstva prosvete i sindikata, ali je u međuvremenu dobio negativna mišljenja nadležnih institucija. 

Zbog toga je započelo usaglašavanje pojedinih članova PKU između predstavnika sindikata i Ministarstva prosvete, Ministarstva finansija, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i Agencije za mirno rešavanje sporova.

Kada je u pitanju nadoknada izgubljenih časova tokom štrajka, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je da je Ministarstvo prosvete prihvatilo plan nadoknade i da neće biti odbijanja od zarada.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skraćeni časovi i u drugom polugođu

Izvor: B92, 19.Jan.2015

Za većinu školske dece u Srbiji sutra počinje drugo polugodište a u Ministarstvu prosvete tvrde da zbog protesta nijedan učenik nije ostao bez zaključenih ocena..Sindikati podsećaju da se štrajk nastavlja i ističu da za štrajkače neće biti odbijanja od zarade..."Nastava u prvom polugodištu...

Nastavak na B92...

Skraćeni časovi i u drugom polugodištu

Izvor: Telegraf.rs, 19.Jan.2015

Za većinu školske dece u Srbiji sutra počinje drugo polugodište, a u Ministarstvu prosvete tvrde da zbog protesta nijedan učenik nije ostao bez zaključenih ocena. Sindikati podsećaju da se štrajk nastavlja i ističu da za štrajkače neće biti odbijanja od zarade. – Nastava u prvom polugodištu...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.