Prosvetari ne mogu da budu izuzeti od smanjenja plata

Izvor: Politika, 21.Nov.2014, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari ne mogu da budu izuzeti od smanjenja plata

Ministar prosvete i predstavnici sindikata prosvetnih radnika se jako dobro razumeju, ali nema novca da se reši problem

Prosveta ne može da bude izuzetna od smanjenja plata za 10 odsto i u tome Vlada Srbije ne može da odstupi ni za korak. Shodno tome, rešenja koje bi u ovom trenutku prekinulo štrajk prosvetnih radnika nemamo, dodao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić. Obraćajući se novinarima posle današnjeg sastanka sa predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika, kojem je prisustvovao i ministar finansija Dušan Vujović, Verbić je istakao da se nada da štrajk neće potrajati do kraja prvog polugodišta, kao i da je on besmislen jer ne donosi korist nikome.

– Neposredni prvi zadatak nam je da radimo ozbiljno na kolektivnom ugovoru i da on bude samo prvi korak u rešavanju problema prosvete koji je bitno drugačiji od mnogih drugih resora jer ono što što bi bilo normalno da se kaže za neke druge resore ako vam se ne sviđa u državnom sektoru, a vi idite u privatni, to je ono što ja lično nikada neću reći za prosvetu jer se plašim da bi to moglo i da se desi. A ako bi prosvetnim radnicima rekli da idu u privatni sektor onda bi otišli samo najbolji – rekao je Verbić.

On je dodao da je atmosfera na sastanku sa predstavnicima sindikata bila konstruktivna, da se dve strane jako dobro razumeju, ali nedostaje novca da se reši problem. Platni razredi, takođe jedan od zahteva prosvetnih radnika u štrajku, ovog puta su bili u drugom planu i njihovo rešavanje ostavljeno je za neke naredne sastanke, objasnio je ministar prosvete.

– Sledeće nedelje ćemo napraviti radnu grupu koja će intenzivno raditi na kolektivnom ugovoru. To će biti predlog prosvetnih radnika ministru finansija i tada očekujemo njegove reakcije. Kao neko ko je direktno odgovoran za aranžman sa MMF-om, ministar Vujović je nepopustljiv, ali je na nama da napravimo predlog koji bi barem na srednji rok rešio neke probleme prosvete. Postoje drastične razlike između stavova koje zastupaju sindikati i onih koje zastupa Ministarstvo. Mi smatramo da bi trebalo ukrupniti angažovanje svih prosvetnih radnika i smanjiti broj zaposlenih. Sindikati su vrlo rezervisani prema tom predlogu, ali u cilju racionalizacije broja zaposlenih i izdavajanja mi moramo da uradimo racionalizaciju, ali mislim da ovo nije trenutak da o tome razgovaramo – naglasio je Verbić.

On je pojasnio da u ovom trenutku oko 20.000 nastavnika nemaju pun fond časova, ali im se plaćaju porezi i doprinosi kao da imaju.

– To je neracionalno i želimo da to rešimo na taj način što ćemo se truditi da u što većoj meri ljudi budu u jednoj školi i imaju pun fond časova. To je jedan od glavnih zadataka izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, da omogućimo ukrupnjavanje – rekao je Verbić.

Predstavnici sindikata prosvetnih radnika izjavili su posle sastanka sa resornim ministrom da se štrajk nastavlja. Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije dodao je da za ispunjenje zahteva o izuzimanju prosvetnih radnika iz uredbe o smanjenju plata za 10 odsto nije potreban veliki novac iz budžeta već da je to „stvar dobre volje“.

J. Č.

objavljeno: 21.11.2014.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.