Prosvetari najavili štrajk za 28. I

Izvor: B92, 13.Jan.2011, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari najavili štrajk za 28. I

Beograd -- Unija sindikata prosvetnih radnika i Sindikat radnika u prosveti Srbije najavljuju potpunu obustavu rada 28. januara.

Prosvetni radnici će, kako kažu, u štrajk stupiti zbog katastrofalnog stanja u prosveti i zbog toga što Vlada nije poštovala dogovor o povećanju zarada prosvetnih radnika.

I Sindikat "Nezavisnost" najavljuje štrajk, ali umesto totalne obustave rada, članovi ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sindikata skratiće časove na 30 minuta i to od 24. januara.

Povećanje zarada po dinamici od 2 odsto, koje je prosvetnim radnicima nedavno ponudilo Ministarstvo prosvete, ponižavajuće je za prosvetne radnike - rekao je je, gostujući u Vestima TV B92, potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Milorad Antić.

Antić je izjavio da ovaj sindikat neće odustati od štrajka sve dok zarade u prosveti ne budu pratile inflaciju.

"Mi tražimo da se poveća koeficijent odmah 21 posto - trenutni koeficijent je 17,3 - automatski da se poveća koeficijent i pristaćemo na ovu zaradu od 2-2-2 posto. Što znači da tražimo ono što je bilo zamrznuto u pethodnom periodu. Nista više od toga”, objašnjava on.

Osim povećanja zarada, Unija sindikata zahteva i vraćanje jubilarnih nagrada koje su ukinute Zakonom o budžetu, a jedan od glavnih zahteva je i promena Zakona o osnovama sistema obrazovanja koji je, prema rečima Antića, doveo do toga da se prosvetni radnici osećaju obespravljeno.

"Tražimo da budemo zaštićena lica, da se promeni Zakon o osnovnom sistemu obrazovanja koji je unakazio prosvetu. Dao je prava đaku da može da napusti čas, da moze da gađa nastavnika, da može da pljuje nastavnika”, navodi Antić.

Iako su najavili totalnu obustavu rada ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtevi, u Uniji sindikata kažu da još uvek nisu dobili nikakav odgovor iz Ministarstva prosvete, a u ovom ministarstvu nisu želeli ni za B92 da govore o najavljenom štrajku prosvetara.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.